A3 Haber

Taliban’ın üst düzey yetkilisi: “Yaramaz kadınları evde tutmaya devam edeceğiz”

Taliban’ın üst düzey yetkilisi: “Yaramaz kadınları evde tutmaya devam edeceğiz”

Taliban’ın üst düzey yetkilisi: “Yaramaz kadınları evde tutmaya devam edeceğiz”
Mayıs 19
13:05 2022

Afganistan’ın İçişleri Bakanı Vekili Sirajuddin Haqqani, ülkedeki kadınların eğitim ve çalışma haklarıyla ilgili ABD basına açıklamalarda bulundu.

Üst düzey Taliban yetkilisi, CNN’den Christiane Amanpour’la Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir röportaj gerçekleştirdi. Afganistan’ın İçişleri Bakanı Vekili ve 2016’dan beri Taliban’ın eş başkan yardımcısı olan Sirajuddin Haqqani, kız çocuklarının orta okula geri dönmelerine izin verme taahhüdünü tekrarlayarak “yakında iyi haberler” geleceğini söyledi, ancak rejimin kadın haklarına yönelik kısıtlamalarını protesto eden kadınların evde kalacağını aktardı.

Taliban Mart ayında kız çocukların liseye devam edebileceklerine dair birçok açıklama yapmış ancak, bu vaadini süresiz olarak ertelemişti.

Taliban yönetimi altında evlerini terk etmekten korktuklarını söyleyen Afgan kadınları hakkında soru sorulduğunda Haqqani, gülerek “Yaramaz kadınları evde tutuyoruz” yorumunu yaptı. Amanpour’un yorumunu netleştirmesi istedikten sonra, “Yaramaz kadınlar derken, mevcut hükümeti sorgulamak için başka taraflarca kontrol edilen kadınlara atıfta bulundum” dedi.

Haqqani, yüzünü ilk kez halka göstermesinden sadece aylar sonra, bir Batılı medya kuruluşuyla yaptığı ilk kameralı röportajda konuştu. Haqqani şu anda FBI tarafından aranıyor ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “özel olarak belirlenmiş küresel terörist” olarak sınıflandırılıyor.

Haqqani’nin yardımcıları, röportajın ABD ve dünya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma çabası olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Haqqani, kadınların eğitim ve çalışma haklarının Taliban’ın İslam hukuku ile “ulusal, kültürel ve geleneksel ilkeleriyle” sınırlı olacağını vurguladı.

Haqqani, “Afgan hükümetinde kızların eğitimine karşı çıkan kimse yok. Zaten kızların 6. sınıfa kadar okula gitmesine izin veriliyor ve bu sınıfın üzerinde bir mekanizma üzerinde çalışmalar devam ediyor. Allah’ın izniyle çok yakında bu konuyla ilgili çok güzel haberler duyacaksınız” diye konuştu.

Diğer taraftan Taliban, geçen Ağustos ayında Afganistan’ı ele geçirmesinden bu yana kadın ve kız çocuklarının haklarını koruyacağına ve aynı anda birçok özgürlüklerini ve korumalarını elinden alacağına dair uluslararası topluma defalarca güvence verdi.

Afgan kadınlar Taliban vaatlerine inanmıyor

Ancak, okul çağındaki birçok kız çocuğı şimdiden umudunu yitirdi. 19 yaşındaki Maryam, CNN’e verdiği demeçte, “Taliban’ın hükümetlerinin tamamı kızların eğitimine karşıydı. Taliban’ın sözlerini yerine getirdiğine inanmıyorum. Duygularımızı anlamıyorlar” dedi.

17 yaşındaki Fatima ise “Adım adım tüm özgürlüklerimizi alıyorlar. Şimdiki Taliban ve 90’ların Taliban’ı aynı. Politikalarında ve kurallarında herhangi bir değişiklik görmüyorum. Tek umudumuz, uluslararası toplumun kızların okula gitmesine izin vermesi için Taliban’a aşırı baskı yapması. Başka hiçbir şey işe yaramayacak” açıklamasını yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER