A3 Haber

Yasa kabul edildi: İspanya’da çalışanlara ayda beş güne kadar regl izni

Yasa kabul edildi: İspanya’da çalışanlara ayda beş güne kadar regl izni

Yasa kabul edildi: İspanya’da çalışanlara ayda beş güne kadar regl izni
Mayıs 20
17:55 2022

İspanya’da kadınların uzun süredir talep ettiği regl izni hakkı yasal hale geldi. Avrupa’da ilk kez uygulanacak yasa kapsamında çalışanlar menstrual dönemlerinde ayda 5 güne kadar izin yapabilecek.

İspanya parlamentosu çalışanlara ayda 5 güne kadar regl izni hakkı tanıyan yasal düzenlemeyi onayladı. Böylece menstrual dönemdeki sağlık sorunları nedeniyle çalışanlara izin hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi İspanya oldu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Feminizmi ilerletiyoruz. Kadınlar hayatları hakkında özgürce karar verebilmeli” açıklaması yaptı.

New York Times’ın (NYT) haberine göre, yasal düzenleme regl izni almak isteyen çalışanlara ayda beş güne kadar izne ayrılmak için iş yerlerine tıbbi rapor sunma şartı getiriyor. Yasa kapsamında 16 ve 17 yaşındakilerin kürtaj için ailelerinden izin alma zorunluluğu da kaldırılırken menstrual dönem ürünlerinde KDV’nin de azaltılması planlanıyor.

“Artık tabu olmayacak”

İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero, yasanın şimdiye dek göz ardı edilen bir sağlık sorununu tanıdığını söyledi. Montero, “Menstrual dönemler artık tabu olmayacak, bu kapsamda hastalık iznini Avrupa’da uygulayan ilk ülke olacağız. Artık işe gitmeden önce ilaç almak ve çalışamayacak halde ağrı çektiğiniz gerçeğini saklamak zorunda değiliz” dedi.

İspanya’da sendikalardan da karara destek geldi. Ülkenin en büyük sendikalarından CCOO, regl izni hakkının menstrual dönemi zor atlatan birçok kadın için umut verici olduğunu belirterek, bunun büyük bir “yasal ilerleme” olduğunu savundu.

İspanya Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği, ülkedeki her üç kadından birinin menstrual dönemde şiddetli ağrılarla karşı karşıya kaldığını ortaya koymuştu. Dünyada çalışanlara yasal olarak regl izni hakkı tanıyan ülkeler arasında Güney Kore ve Endonezya da yer alıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER