A3 Haber

DEÜ’de “kişiye özel öğretim üyesi ilanı” iddiası bir kez daha meclis gündeminde

DEÜ’de “kişiye özel öğretim üyesi ilanı” iddiası bir kez daha meclis gündeminde

DEÜ’de “kişiye özel öğretim üyesi ilanı” iddiası bir kez daha meclis gündeminde
Mayıs 22
13:38 2022

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “kişiye özel öğretim üyesi ilanı” iddialarını meclis gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Sertel, “Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör kadrolarına yükselmeyi bekleyen çok sayıda öğretim elemanı olduğu üniversite personeli tarafından dillendirilmektedir. Buna karşın ilan edilen kadrolar hakkında şaibe iddiaları da devam etmektedir” diye belirtti.

Dokuz Eylül Gazetesi’nde yer alan “DEÜ’de danışman kızına ‘özel ilan’ iddiası” başlıklı habere dikkat çeken Sertel, daha önce de soru önergesi verdiklerini belirtti.

“Üniversitede iş barışını bozacak etki doğuran uygulamalar sürmektedir” diyen Sertel, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti;

1. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yükselme bekleyen kaç öğretim elemanı bulunduğuna dair çalışma yapılmakta mıdır?

2. Anabilim dalları ve bölüm başkanlıkları öğretim üyesi ilanlarına esas teşkil edecek karar süreçlerine dahil edilmekte midir?

3. 05.05.2022 tarihli Resmi Gazete’de ilan edilen ve aşağıda nitelikleri yer alan Dr. Öğretim Üyesi ilanı “kişiye özgülük” izlenimi vermektedir. Çalışma alanlarının tek tek sayılmasıyla dikkat çekmektedir. “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora yapmış olmak. Modernizm, milli kimlik inşası, kültür ve sağlık teknolojisi politikaları üzerine çalışmaları olmak.” İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı için ilan edilen Dr. Öğretim Üyesi ilanına kaç aday başvurmuştur?

4. Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’ne göre ilanlarda adayların tez çalışmalarının tamamına veya bir kısmına yer verilmesi yasaklanmıştır. Başvuru işlemleri sırasında böyle bir durum ortaya çıkmış mıdır?

Ne olmuştu?

Daha önce, Hukuk Fakültesi’nde ‘kişiye özel’ ilan açıldığı iddia edilen üniversitede, bu kez de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne açılacak kadro için benzer şekilde ilan verildiği ileri sürüldü. Resmi Gazete’de yayımlanan ilanda, sadece bir kişinin alınacağı ifade edilerek, şu özellikler istendi:

  • “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora yapmış olmak, Modernizm, milli kimlik inşası, kültür ve sağlık teknolojisi politikaları üzerine çalışmaları olmak.”

Söz konusu ilanın, Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Kurucusu ve enstitü müdürlüğü yapan ve aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi’ne geçen yıl atanan rektör yardımcısı Prof. Duygu Özel Demiralp’a doktora tez danışmanlığı yapan Prof. Nejat Akar’ın kızı Başak Akar için verildiği iddia edildi. Akar’ın lisansüstü tezlerinin, makalelerinin ve diğer akademik çalışmalarının “Google Scholar, akademikyok.gov.tr, AVESİS Veri Yönetim Sistemi” üzerinde incelendiğinde, ilandaki şartları taşıdığı ifade edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER