A3 Haber

Kadın düşmanı Taliban şaşırtmadı: Afganistan’da kadın spikerler ekrana burkayla çıktı

Kadın düşmanı Taliban şaşırtmadı: Afganistan’da kadın spikerler ekrana burkayla çıktı

Kadın düşmanı Taliban şaşırtmadı: Afganistan’da kadın spikerler ekrana burkayla çıktı
Mayıs 22
19:23 2022

Afganistan’da 15 Ağustos 2021’de yönetimi ele geçiren Taliban’ın baskısı sonucu kadın spikerler bugün ekrana yüzlerini örten burkayla çıktı.

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınların yaşamını kısıtlayan karar almaya devam ediyor. Ülkede, kız öğrencilerin okula gitmesine izin verilmiyor, çoğu kadın çalışamıyor. Çok sayıda kadın sporcu baskı nedeniyle çareyi yurt dışına kaçmakta buldu. Kadınların TV dizilerinde oynaması, uzun mesafeli yolculuklara tek başına çıkmaları yasaklandı, vitrin mankenlerinin kafası kesildi.

Taliban, mayıs ayı başında Afganistan’da kadınların kamusal alanda tüm vücutlarını ve yüzlerini örten kıyafet giymesini emreden bir kararname yayımladı. Çarşamba günü peçe takma zorunluluğunun TV sunucusu ve muhabirler için de geçerli olduğu medya kuruluşlarına bildirilmişti.

TOLOnews, Ariana Televison, Shamsad TV ve 1TV gibi popüler kanallarda çalışan kadınlar izleyenleri içlerine sinmese de tepki göstererek peçe takarak selamladı.

“Bugün ülkemin kadınları için bir başka karanlık gün”

TOLOnews’un sunucularından Feride Sial, “Tamam biz Müslümanız. Başımızı örtüyoruz ama bir sunucu olarak iki üç saat süreyle yüzü kapalı durmak çok zor” dedi. Taliban’ın kadınları sosyal ve siyasi ortamdan silmeye çalıştığını belirterek uluslararası toplumun baskı yapmasını istedi.

TOLOnews’tan bir başka isim Sonya Niyazi de direndiklerini ancak kanalın baskı altında kaldığını ve yüzlerini kapatmadıkları sürece işten atılacaklarını söylerken, kanalın müdür yardımcısı Kipolvak Sapay, “Çok üzgünüz” dedi.

BBC’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Afgan kadın gazeteciyse, “Bugün ülkemin kadınları için bir başka karanlık gün” ifadelerini kullandı. Bir televizyonun üst düzey yöneticisi de Taliban’ın bir sonraki hamlesinin kadınların ekrana çıkmalarına izin verilmemesi olacağından endişe ettiklerini dile getirdi.

Tepki için siyah maskeyle çıktı

Ekran önüne çıkan kadınların burka giymelerini zorunlu hale getiren Taliban‘ın bu kararını protesto eden spiker Sebghat Sepehr de ekrana siyah maske takarak çıktı. 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER