A3 Haber

Erdoğan: İsveç’in bize karşı yaptırım uygulamasını bir kenara koyamayız

Erdoğan: İsveç’in bize karşı yaptırım uygulamasını bir kenara koyamayız

Erdoğan: İsveç’in bize karşı yaptırım uygulamasını bir kenara koyamayız
Mayıs 23
13:07 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in yaptırım uygulamasını kenara koyamayacaklarını belirtti ve “Türkiye’nin haklı beklentileri karşılanmalıdır. NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz” dedi.

AKP’li  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Gölcük Tersane Komutanlığı’nda Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni’ne katıldı.

Erdoğan burada İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “İsveç’in şu anda bize karşı yaptırım uygulamasını hiçbir şekilde bir kenara koyamayız. Bunların makul bir izahı da yoktur” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin haklı beklentileri karşılanmalıdır. NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak milli güvenliğimize dair hususlarda ucu açık, diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan’ın  açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • “Denizaltılarımızı ülkemiz milletimiz ve TSK için hayırlı olmasını diliyorum. Biraz sonra yeni tip denizaltı projemizin ikinci denizaltımızın Hızır Reis’in havuza çekim işlemini gerçekleştireceğiz. 6. denizaltımız Selman Reis’in de ilk kaynağını yapacağız. Yeni tip denizaltılarımız teknik özellikleri itibariyle göz doldurmakta. Su üstünde 1856 ton, dalmış halde 2042 ton ağırlığa sahip denizaltılarımız 300 metreden fazla derine dalabiliyor. 12 hafta boyunca ikmalsiz su altında kalabiliyor. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı etkili silahlarla donatılan denizaltılarımız değişik tipte torpido füze atabilme ve mayın dökebilme kabiliyetlerine sahiptir.
  • Denizaltılarımıza milli torpidomuz Akyay ile milli gemi savar füzemiz Atmaca’yı entegre ediyoruz. Piri Reis’in bu yıl içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Havuz çekim işlemini yaptığımız Hızır Reis denizaltımızın 2022 yılında, Selman Reis’in ise 2027 yılında hizmete girmesini planlıyoruz. Her yıl bir denizaltımızı hizmete alarak 2027 yılına kadar 6 adet yeni tip denizaltımızı donanmamıza kazandırmış olacağız.
  • Bugün Ukrayna’daki başarılarıyla adına şarkılar bestelenen silahlı insansız hava araçlarımız, Karabağ savaşında masumları katleden ölüm makinaları olarak yaftalandı. Bugün Türkiye’nin NATO’nun güvenliğine yaptığı katkılarından övgüyle bahsedenler daha düne kadar Libya’da ve Suriye’de attığımız adımlar dolayısıyla ülkemizi acımasızca eleştiriyorlar. Türkiye ne savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde, ne meşru sınır ötesi harekatlarında ne de 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği gördü.
  • Ülkemiz çoğu zaman gizli açık yaptırımlara, ambargolara, tehdit, baskı ve şantajlara maruz bırakılmıştır. Çifte standart bu süreçte çok iyi bildiğimiz, sık sık tecrübe ettiğimiz, iliklerimize kadar yaşadığımızı muhataplarımızın da her fırsatta yüzüne vurduğumuz bir vaka olmuştur.
  • İsveç’in şu anda bize karşı yaptırım uygulamasını hiçbir şekilde bir kenara koyamayız. Bunların makul bir izahı da yoktur. İttifak dayanışmasının en üst düzeyde tutulması gereken bir dönemde ipe un serme politikasından vazgeçilmeli, terörle mücadelede destek ve yaptırımlar başta olmak üzere Türkiye’nin haklı beklentileri karşılanmalıdır. NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak milli güvenliğimize dair hususlarda ucu açık, diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz.”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER