A3 Haber

AB, Ukrayna’ya silah desteğini 2 milyar avroya yükseltti

AB, Ukrayna’ya silah desteğini 2 milyar avroya yükseltti

AB, Ukrayna’ya silah desteğini 2 milyar avroya yükseltti
Mayıs 24
20:13 2022

Avrupa Birliği (AB) Ukrayna’ya silah desteğini 2 milyar avroya yükseltti. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht Almanya’nın bu fonun dörtte birini finanse ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği, Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat desteği için sağladığı fonu 2 milyar avroya artırma kararı aldı.

AB dışişleri bakanları toplantısında Mayıs ayı ortasında 500 milyon avro daha fon sağlanması kararlaştırılmıştı. Bu meblağın 490 milyon avrosunun silah ve mühimmat geri kalan 10 milyon avrosunun da koruyucu ekipman, ilk yardım seti ve yakıt gibi malzemeler için kullanılacağı belirtiliyor.

AB anlaşmaları, Birliğe normal bütçesinden askeri amaçla faydalanma izni vermiyor. Ancak AB, bu yardım için “Avrupa Barış Tesisi” adlı fonu devreye soktu. Bu fon, 5 milyar dolara kadar askeri yardım yapılmasına imkân tanıyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Salı günü yaptığı açıklamada silah teslimatı konusunda örnek olarak ağır silah parçalarını ve zırhlı araçları örnek gösterdi.

Borrell fon artışının muhtemelen sonuncu olmayacağını belirterek “Yarının tarihi bugün Ukrayna’daki savaş meydanlarında yazılıyor” dedi ve ekledi “AB ve üye ülkeler angaje kalmaya kararlılar. Sonuna kadar devam edeceğiz.”

Almanya dörtte birini karşılıyor

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht Almanya’nın bu fonun dörtte birini finanse ettiğini söyledi. Paketin 500 milyon avroluk ilk dilimi Şubat ayı sonunda onaylanmıştı. Onu Nisan ve Mayıs’taki diğer dilimler takip etti.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER