A3 Haber

Kapıyı yemeleri yetmedi: Ayasofya’nın duvarlarını kazıyıp poşete doldurdular!

Kapıyı yemeleri yetmedi: Ayasofya’nın duvarlarını kazıyıp poşete doldurdular!

Kapıyı yemeleri yetmedi: Ayasofya’nın duvarlarını kazıyıp poşete doldurdular!
Mayıs 24
09:25 2022

Müzeden camiye dönüştürüldükten sonra tahribata uğradığı haberleriyle gündeme gelen Ayasofya’da bu kez duvarların kazınıp poşete doldurulduğu iddiasıyla yeni görüntüler paylaşıldı.

Ayasofya‘nın müzeden camiye çevrilmesinden sonra çıkan tahribat iddialarına bir yenisi daha eklendi. Bin 485 yıllık yapıyı ziyaret eden kişilerin duvardan parçaları ‘kutsal’ sayarak götürdüğü iddia edildi. Ayasofya’yla ilgili Twitter’da Fatih (@conqdeuropa) kullanıcı adındaki kişi Ayasofya duvarlarından parçalar koparıp poşete dolduran bir kişinin fotoğrafını paylaştı.

“Sıvayı kutsal sayarak…”

“Duvarları zarar görür diye flaşlı fotoğraf dahi çekilemezdi bir zamanlar. Şimdi hatıra diye parçalar kırılıp torbalara dolduruluyor duvarlarından” notuyla paylaşılan iddiayı alıntılayan Seda Özen Bilgili ise şu yorumu yaptı:

  • Sanırım sıvayı kutsal sayarak parça alıp götürenler yabancı (Ortodoks?) misafirler, araştırılırsa da çıkacaktır. Geçmişte turistler mozaiklerden hatıra! alırlardı Ayasofya’ya dokunulmasına, parça parça bozulmasına müdahale edilmemesi ise çok üzücü. Hiçbir detay geri getirilemez.
  • Ayasofya’nın restorasyon kararlarını almak dünyanın en zor işlerinden biri. Bu kadar zor kararları almaktansa korumak yeterli. İnsanlar ellerini sürmesin, dokunmasın, sanırım bu bile yeterli bir koruma olacak.
  • Kültür Bakanlığı, tekrar Ayasofya’da olmalı. İnsanların ziyaret ettiği zemin seviyesini eskiden koruduğu gibi korumalı. İnsanlığın ortak mirası deneme yanılma ile “korunamaz”. Her gün bir haber okumak gerçekten üzücü.
  • Laboratuvar görevlilerinin inceleyerek, duvarda yeni bir tahribat olmadığını tespit ettiğini öğrendim, muhtemelen ellerini sürüp tozları toplamaya çalışıyorlarmış. Önlem alınacaktır, umuyorum bunu da yakında göreceğiz.
  • 2000’li yıllarda Ayasofya türbelerinin çizimlerini yaptık. Haftanın yedi günü, günde 12 saatimiz o avluda geçti. Korumaya gönül veren birçok meslektaşım gibi bu topraklardaki tüm eserlerimizi içtenlikle seviyorum. Tartışmalara girmeyi sevmesem de, ne düşünüyorsam onu belirttim.

Daha önce de kapısı yenmişti!

Geçen ay da Ayasofya’daki İmparator Kapısı’nın tahrip edildiği ortaya çıkmış; Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar, tahribatın ortaya çıkmasının ardından bir görevlinin kendisine, “İnsanlar oradan geçerken ellerini sürtüyorlar. Bazıları hatta oradan parça koparıp ağızlarına atıyorlar” dediğini aktarmıştı.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER