A3 Haber

Konak Pier uçtu gitti: CHP Milletvekili Sertel’in soruları gerçeği ortaya çıkardı

Konak Pier uçtu gitti: CHP Milletvekili Sertel’in soruları gerçeği ortaya çıkardı

Konak Pier uçtu gitti: CHP Milletvekili Sertel’in soruları gerçeği ortaya çıkardı
Mayıs 24
07:52 2022

Konak Pier.
19. yüzyılın ikinci yarısında Fransız gümrüğü olarak yapılan İzmir’in en bilinen kültürel varlığı.
1955-60 arasında İzmir Balık Hali.
1996 yılına kadar ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TANSAŞ şirketi ile ESHOT’a ait birimlerin kullandığı bina.
İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20 Ocak 1994 tarih, 4840 numaralı kararı ile “tarihi SİT alanı” olarak tescil edildi.
Çoklu parselden oluşan Konak Pier’in bulunduğu alanın mülkiyeti ise Hazine ve Türkiye Denizcilik İşletmesi’ne ait.

Özelleştirme Yüksek Kurulu Konak Pier’in bulunduğu alanı 17 Ekim 1995’de İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin İZBELTUR ve Ege Şehir Planlaması şirketinin oluşturduğu ortak girişim grubuna tarihi eser tescilli yapının korunması şartıyla 2021’e kadar tahsis etti.
Belediyenin ortak girişim grubu ise binaları SASKO A.Ş. ve haklarını devrettiği İZMER A.Ş.’ne restore etmek, işletmek ve tarihi bina içinde “Kültür ve Sanat Merkezi, Tiyatro ve Sinema Merkezi, Kütüphane ve Kitapevi Merkezi, Müzik Merkezi, Spor Eğlence Merkezi, Amfiteatr, Açık ve Kapalı Restoran Bölümleri ve Market, Yemek Standları, Alışveriş Merkezi, Deniz Kenarı Kültürel Gezinti alanı, Deniz Kenarı Yeşil Şerit Dinlenme alanı, Marina” yapması üzere kiraladı.

Yenileme çalışmaları 1996’da başladı.
Bir bölümü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na da tahsis edilen Konak Pier uzun süre tartışmalar, anlaşmazlıklar, mühürlemeler ile gündemdeki yerini korudu.
Tartışmaların sonunda, Konak Pier’in işletilmesine Şubat 2004’te izin verildi.
17 Ocak 2012’de İzmir 13. İcra Müdürlüğü tarafından yapılan açık artırmayı 2 milyon 695 liraya 2021’e kadar üst kullanım hakkını İzmir Ticaret Odası aldı.
Dönemin İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, eski Pasaport Limanı Dalgakıranı üzerinde cazibe merkezi yaratabilecek düzeyde kültür, sanat, spor ve rekreatif fonksiyonlara hizmet verebilecek hale getirilmek üzere projelendirildiğini belirtti.

Konak Pier’in restorasyon çalışmaları nedeniyle İş Bankası’ndan 5 milyon lira kredi kullanan İZMER, banka ile icralık oldu.
İzmir 13. İcra Müdürlüğü’nde yapılan ihalede 16 iş yerinin bulunduğu Konak Pier’i 18 milyon 300 YTL’ye büyük ortağı ABD’li şirket İnternasyonel Assetm olan Ege Varlık A.Ş. satın aldı.
İZMER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Koyuncuoğlu, icra ve satış işlemin yasal olmadığı gerekçesiyle dava açtı.
Sonuçta Yargıtay 12. Hukuk Dairesi satış kararını bozdu.
Bu konuda a3haber’de yayımlanan “İzmir Büyükşehir’in İZMER’le sözleşmesi 2021’de bitiyor: Sırada Pier mi var?” başlıklı yazımda ayrıntıları bulabilirsiniz.
Son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleştirilen, “Konak Pier’in geleceğine ilişkin” toplantı yapıldı.
Toplantıya Soyer’in yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli de katıldı.

Konak Pier’in hikayesi burada bitmedi elbette.
Peki neler oldu?
Konak Pier ile ilgili son iki yıllık gelişme CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel’in geçtiğimiz hafta alt komisyonda Denizcilik İşletmeleri’nin hesaplarının incelenmesi sırasında yeniden gündeme geldi.
Sertel’in “Konak Pier’den çıkmayan İZMER firmasına 24 yıldır tolerans gösterilmiş. Halen işletmeye devam ediyor mu? Sözleşmesi fesh edilmiş midir? Son durum nedir? Alacak tutarınız ne kadardır? Oradan gelir varsa nedir? İzmer (Konak Pier’i işleten firma) kime aittir?” sorularına Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından şu yanıtlar verildi?
“Kuruluşumuz mülkiyetinde ve tasarrufunda bulunan İzmir Konak Pier AVM;
ÖYK Özelleştirme Yüksek Kurulu) kararı ile OGG’ye (Ortak Girişim Grubu- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBELTUR ve Ege Şehir Planlaması şirketleri) 25 yıllığına devredilmiş, süresinin sonunda OGG tarafından Kuruluşumuza Devir/Teslim Tutanağı ile 16.08.2021 tarihinde hukuken devredilmiştir.
Ancak OGG’nin alt kiracısı İZMER A.Ş. tarafından söz konusu yerin fiili teslimi, davaya konu edilip İhtiyati Tedbir Kararı alınarak engellenmektedir. Kuruluşumuz tarafından, Kuruluş alacaklarının tahsili ve Kullanım Hakkı Devri (Kira) Ana Sözleşmesinin süresinin sona ermesi sebebiyle söz konusu taşınmazların iade alınması için, yasal yollara başvurulmuş olup hukuki süreç devam ettirilmektedir. Ayrıca Kesinleşen mahkeme ilamları gereği, Kuruluşumuz alacakları tahsil edilmektedir.
2021 yılsonu itibariyle Konak Pier’den Toplam Alacaklarımız: 30.822.901,97 TL’dir.
Ticaret Sicilin Şubat 2022 tarihli kaydına göre, İzmer İnşaat Sanayi ve Ticaret
A.Ş.’nin yetkilileri ve Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Ruşen Sökeli, Suphi Koyuncuoğlu ve
Hicham Abdelnour’dur.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorularını yanıtlayan Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün dediği şudur:
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin oluşturduğu Ortak Girişim Grubu 25 yıllık sürenin sonunda 16 Ağustos 2021’de Konak Pier’den çekilmiştir.
Uzatma ya da benzeri bir talepte bulunmamıştır.
Yani artık Konak Pier’de söz sahibi değildir.
Tek muhatabımız İZMER’dir.
Onun da Konak Pier’i Denizcilik İşletmesi’ne iadesi için yasal süre devam ediyor ve bu arada toplamda 31 milyon lirayı bulan borcunu da ödemiyor.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Denizcilik İşletmesi yetkilerine sorduğu ikinci soruya verilen yanıt ise işin vahametini ortaya koyuyor.
Sertel’in “Denizcilik İşletmeleri’nin İzmir Valiliği ile ilgili mahkeme hangi konuda ve neden açılmıştır?” sorusuna aynen şu yanıt verildi:
“İİZMER İnşaat Sanayi Ticaret ve Turizm A.Ş. tarafından özel güvenlik izni sebebiyle Konak Pier AVM’nin Kuruluşumuzca teslim alınması engellendiğinden ve Kuruluşumuz tarafından T.C. İzmir Valiliği İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne yapılan idari başvuruların red edilmesi nedeniyle; Kuruluşumuz tarafından T.C. İzmir Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü aleyhine İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2021/1364 E. sayılı dosyasından İdari İşlemin İptali Davası açılmış olup , Dava derdesttir.”

Yani Denizcilik İşletmeleri diyor ki, “Biz Konak Pier’in sözleşmesi bittiği için teslim almaya gittik. Ancak Konak Pier’in özel güvenlik elemanları teslim almamızı engelledi. Bunun üzerine İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğü’nden yardım istedik ama kabul etmediler. Biz de her iki kurumun bu tutumunu mahkemeye taşıdık.”
Devletin kurumu, devletin yerini geri almak için devletten yardım istiyor, kabul edilmeyince devlet kendi arasında mahkemelik olmuyor.
CHP’li Atila Sertel sormasa, bu “garip” durumdan kimsenin haberi olmayacak.
Görün düştüğümüz durumu.

Dönemin İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, eski Pasaport Limanı Dalgakıranı üzerinde cazibe merkezi yaratacak projesinin de yeni gelen yönetim tarafından “ekonomik” gerekçelerle iptal edildiğini belirterek gelelim son duruma.
Konak Pier açıkça “ortada” kalmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi eliyle İZMER’e devrettiği ve sonuçta içinden çıkılmaz hal alan Konak Pier sorununu yine “devrederek” sahadan çekilmiştir.
Artık sorun Denizcilik İşletmeleri ile İZMER firmasınındır.
Bu da ne demektir?
İzmir Kent Belleğinin önemli bir parçası olan ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransız gümrüğü olarak yapılan Konak Pier avuçlarımızın arasından uçup gitmiştir.
Bundan sonra ne mi olacak?
Öyle ya da böyle sorun çözülecek ve Konak Pier Denizcilik İşletmeleri’ne geri dönecek.
O zaman ne olacak?
İstanbul’da, Ankara’da ve daha pek çok kentte olduğu gibi ihaleye çıkılacak, iktidara yakın birilerine verilecek ve İzmirli ’ye de “kamu malı” Konak Pier’i özel sektör “fiyatlarıyla” gezmek kalacak.
Birileri “halkçı belediyecilik” deyince bu yüzden gülüyorum…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER