Site icon A3 Haber

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Somut adımlar atılmadığı sürece süreç ilerlemeyecek

İsveç ve Finlandiya heyetleri ile yapılan görüşmenin ardından konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Muhataplarımız notlarını aldılar, raporlarını kendi liderliklerine bildirecekler. Önümüzdeki günlerde bu taleplere nasıl cevap vereceklerine dair cevapları aldıktan sonra istişareleri karşılıklı olarak sürdürmeye devam edeceğiz,” dedi.

Türkiye heyeti, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak için bugün Erdoğan’ın Sarayı’nda bir araya geldi.

Türkiye heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti. İsveç ve Finlandiya ise görüşmeye, İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlıklarında katıldı.

görüşmenin ardından konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye’nin gündeme getirdiği güvenlik kaygılarını etraflıca ele alma imkanımız oldu. Özellikle NATO güvenlik ittifakıdır. Merkezinde, temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Bu ittifakın temel konusu üyelerinin güvenlik kaygılarının eşit ve adil paylaşımıdır. Üye olacak ülkelerin mevcut üye ülkelerin kaygılarını, endişelerini ortadan kaldıracak, adımları atacak olduğunu ivedilikle ifade ettik,” dedi.

“İsveç yaklaşık 200 yıldır tarafsız olmayı benimsemiş bir ülkenin Ukrayna savaşı sonrasında NATO’ya üye olması önemli bir kırılma noktasıdır. Bizim 1952’den bu yana NATO’nun en önemli üyelerinden biri olduğumuz aşikardır. Türkiye ittifakın bugünü kadar gelmesinde önemli roller oynamıştır,” diyen Kalın şöyle devam etti:

“Muhataplarımıza tüm beklentilerimizi sıraladık”

“Bir tarih yahut müzakere metni çıkmadı”

Exit mobile version