A3 Haber

Kinder salmonella virüsünün kaynağını açıkladı

Kinder salmonella virüsünün kaynağını açıkladı

Kinder salmonella virüsünün kaynağını açıkladı
Mayıs 28
12:49 2022

Kinder çikolatalarının üretici firması Ferrero’nun Fransa’daki Genel Müdürü Nicolas Neykov, Belçika’da üretilen çikolatalardaki salmonella virüsünün ortaya çıkış sebebini açıkladı. Buna göre virüs, ham maddeler aracılığıyla fabrikaya girdi, çalışanlar tarafından da yayıldı.

Salmonella virüsü tespit edilen Kinder çikolatalarının üreticisi Ferrero’nun Fransa’daki Genel Müdürü Nicolas Neykov, virüsün ortaya çıktığı Belçika’daki Arlon fabrikasına nasıl girdiğini tespit ettiklerini açıkladı.

CNN Türk’ün Fransız Le Parisien gazetesinden aktardığına göre Neykov, yapılan incelemede, bulaşın fabrikadaki süt yağı tankında bulunan bir filtreden kaynaklandığını belirtti.

Neykov, “Virüs oraya ya daha önce virüs bulaşmış ham maddeler aracılığıyla ulaştı ya da çalışanlar tarafından bulaştırıldı” dedi.

Firma, salmonellanın ilk kez tespit edildiği 15 Aralık’ta Arlon fabrikası kapatılmadığı için çok eleştirilmişti. Neykov fabrikanın kapatıldığını savunarak, “15 Aralık’ta tüm üretim hatlarını durdurduk, üretilenleri attık. İlerleyen günlerde yapılan tüm testlerimiz negatif çıktı, bu nedenle de fabrikayı yeniden açtık” diye konuştu.

“Son 20 yılın en büyük ürün geri çağırması”

Çok fazla ürün toplattıklarına dikkati çeken Neykov, bunun, son yirmi yılın en büyük “ürün geri çağırması” olduğunu dile getirdi.

Sadece Fransa’da 3 bin tondan fazla Kinder ürünü piyasadan çekildi.

“Tüketicilerin yüzde 60’ı artık bu markaya güven duymuyor”

En fazla çikolata satışının yapıldığı Paskalya döneminde, firmanın cirosunun yüzde 40’ını kaybettiği ve yıl sonundaki kaybın on milyonlarca avro civarında olacağı belirtiliyor.

Tüketicilerin yüzde 60’ının artık bu markaya güven duymadığı belirtiliyor. Sağlık skandalında, 81’i sadece Fransa’da olmak üzere 100’den fazla çocuğa salmonella virüsü bulaşmıştı.

Ne olmuştu?

Avrupa’daki pek çok ülkeye yayılarak 100’den fazla çocuğa bulaşan salmonella virüsü 12 farklı ülkeden en az 324 kişiye bulaştığı belirlendi. Hastalık, en fazla 16 yaşından küçük çocukları etkiledi. Bunların yarıya yakını hastaneye kaldırıldı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) göre en fazla enfeksiyonun görüldüğü ülke, doğrulanmış 102 vaka ile İngiltere oldu. Fransa’da da 73 kişiye salmonella bakterisi bulaştı.

Belçika’da en az 62 kişi, Ferrero ürünlerinden kaynaklı salmonella bakterisine yakalanırken, Almanya ve İrlanda’da da doğrulanmış 15’er vaka tespit edildi.

Ferrero tarafından üretilen çikolatalarla bağlantılı olarak İsviçre’de 41 kişiye bakteri bulaşırken, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Lüksemburg, İsveç, İspanya ve Norveç’te de doğrulanmış enfeksiyonlara rastlandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER