Site icon A3 Haber

Erdoğan, The Economist’e yazdı: İsveç ve Finlandiya’nın üyelik kabulü riskli

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, The Economist dergisi için kaleme aldığı makalesinde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik kabulünü riskli bulduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO çatısı altında gerçekleştirilecek “terörle mücadele” operasyonlarına destek vermelerini arzu ettiğini; terörün tüm üye ülkelere tehdit oluşturduğunu ve aday ülkelerin örgüte katılmadan önce bu gerçeği kabul etmeleri gerektiğini belirtti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmaları konusunda, üye ülkelerin gerekli adımları atmamaları hâlinde Türkiye’nin bu konudaki duruşunu değiştirmeyeceğini söyleyen Erdoğan; “İlaveten Türkiye, her türlü silah ambargosunun NATO şemsiyesi altındaki askeri ortaklık ruhuna aykırı olduğu görüşündedir. Bu gibi kısıtlamaların sadece ulusal güvenliğimiz değil NATO’nun kimliği açısından da son derece zararlı sonuçları olmaktadır. İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılma ısrarı da NATO’nun gündemine gereksiz bir madde eklemiştir” dedi.

Erdoğan, İngiltere merkezli The Economist dergisi için makale kaleme aldı. Ukrayna’daki savaşın kurallar temelinde işleyen uluslararası düzen, büyük güç rekabeti ve Avro-Atlantik güvenliği konusundaki yaygın inanışlara meydan okuduğunu ifade eden Erdoğan, yaşanan sürecin aynı zamanda tarihin en büyük askeri ittifakı olan NATO’yu yeniden ayağa kaldırdığını kaydetti.

“Türk askeri Kosova’dan Afganistan’a dünyanın birçok bölgesine gitmiştir”

Türkiye’nin 70 yıldır NATO’nun gururlu ve vazgeçilmez bir üyesi olduğunu ifade eden Erdoğan, ”Ülkemiz, özgürlük ve demokrasiyi savunmak için Kore’ye asker göndermesinin ardından 1952 senesinde ittifaka katılmıştır. Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında Türkiye, Ortadoğu, Kafkasya ve Karadeniz bölgelerinde istikrar sağlayıcı ve olumlu bir aktör olmuştur.

Türk askeri de NATO görevleri çerçevesinde Kosova’dan Afganistan’a kadar dünyanın birçok bölgesine gitmiştir. Aynı zamanda ülkemiz savunma sanayiine milyarlarca dolar yatırım yaparak savunma kapasitesini güçlendirmiştir. Bu ilave kapasite sayesinde ortaya konan ürünler Ukrayna’nın da içinde olduğu farklı savaş bölgelerinde önemli etkiler oluşturmuştur” dedi.

Erdoğan, yayınlanan makalede şu ifadelere yer verdi:

“NATO’ya uzun yıllar kaybettirdi”

“NATO ülkelerinin kamuoylarında derin bir güvensizlik oluşturuyordu”

“II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük mülteci dalgası”

“Finansman ve propaganda faaliyetlerini engellemesini beklemek en doğal hakkımızdır”

“İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılma ısrarı da NATO’nun gündemine gereksiz bir madde eklemiştir”

“Türkiye’nin de bu ülkeleri ne kadar müttefik olarak görmek isteyeceğini belirleyecektir”

Exit mobile version