A3 Haber

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası: Duruşma ertelendi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası: Duruşma ertelendi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası: Duruşma ertelendi
Haziran 01
12:02 2022

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet göstermek”, “aile mefhumunu yok sayarak aile yapısını parçalamak” suçlamaları karşısında bugün hakim karşısına çıktı. Duruşma 5 Ekim’e ertelendi.

KCDP’ye “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde başladı. Türkiye’nin pek çok yerinden gelen çok sayıda kadın saat 10’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde buluştu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne açılan kapatma davasında derneği 36 barodan 280 avukat savunacak.

“Yıldırmaya çalışıyorlar”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav adliye önünde yaptığı açıklamada “Tam bu döneme denk gelmesi de bir tesadüf değil. Her gün yeni bir yasakla ve özgürlüklere saldırıyla karşı karşıyayız. Bizim derneğimize yönelik açılan kapatma davası da bunun bir parçası. Derneğimiz bu alandaki gerçekleri açığa çıkaran raporlarıyla, takip ettiği davalarla geniş bir kamuoyunu seferber etmesiyle bilindiği için böyle bu mücadele dinamiğini yıldırmaya çalışıyorlar. Bizimle dayanışma gösteren kızlarını, yakınlarını kaybeden ailelerimize, tüm kurum ve kişilere tek tek çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Av. Tuba Torun: İbretlik mesajı vermek için bu davayı açtılar

Davanın avukatlarından Tuba Torun açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

  • 2020’de ‘kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine’ ilişkin bir torba yasa çıkarılmıştı. Bu torbada kişiler ve dernekler arasında bağlantı kurup dernekleri kapatmaya zemin hazırlamak üzeri bir yasa yapımı söz konusuydu. Aslında o torba yasa kapatma davalarının bir nevi ön habercisiydi. Fezlekeye baktığınızda dernek yöneticisi ve hatta üyesi olan arkadaşlarımızın beraat etmiş olduğu soruşturmalar, davalar, savunduğumuz bazı kadınların siyasi kimlikleri baz alınarak kapatma davasına gerekçe oluşturulmaya çalışılmış. Fakat bunların hiçbiri hukuki olmadığı gibi yalnızca mantık çerçevesinde bile kapatmaya gerekçe olamaz.
  • İktidar burada kesinlikle bir hukukilik aramıyor. Tamamen ‘ibretlik’ mesajı vermek üzerinden bu davayı açtılar. En ufak tereddüt etmeksizin bizim için ses çıkaran derneğimiz için şimdi ses çıkarma sırası bizde, hepimizde. 1 Haziran’da dernekler aileler, mağdurlar, bu dernekle ilişkisi olmuş olmamış kadın haklarına inanan herkes o gün orada olacak.

Pınar Gültekin’in babası: Kamuoyu gücü olmasaydı davamız çoktan kapanmıştı

Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin’in babası ise “Bu platform iki yıldır yani 12 duruşmadır hep yanımızdaydı. Bize çok destek verdiler. Davayı duyunca şaşırdık. Bu derneğin kime ne zararı var? Bizim davamızda onların çok emeği var. Bugün de biz onlara destek vereceğiz. Buradan yetkililere sesleniyorum; bizlere başından beri sahip çıkan bu platformu kapatmayın. Davayı durdurun. Çünkü adalet sistemi çalışmıyor, bu platformun yarattığı kamuoyu gücü olmasaydı bizim davamız çoktan kapanmıştı. Bu ülkeden adalet sağlansa zaten hiç kimseye ihtiyaç yok ama adalet yok” dedi.

Dernek neden kuruldu?

Duruşmada da ilk konuşmayı yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Genel Temsilcisi Gülsüm Kav oldu. Kav, derneğin neden kurulduğunu anlatarak başladığı konuşmasında, derneğin amacını, işlevini anlattı:

“Münevver Karabulut cinayeti ile başlayan süreçte kadın cinayetleri bir halk sağlığı ve adalet sorunu oldu. Cinayet dosyalarına müdahillik talebinde bulunduk. Bu süreçte bir hakimin, tüzel kişiliğimiz olmadığı gerekçesiyle müdahillik talebimizi reddetmesi üzerine öldürülen kadınların aileleri ile birlikte tüzel kişiliğimiz olan derneğimizi kurduk. Bizler ailelerin önce acılarını paylaşıp sonra dava süreçlerini takip ederken, bir süre sonra aileler bize ulaşmaya başladı.

Bizim amacımız kadınların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, annelerin çocukların gözü önünde öldürülmesini önlemek için elimizden geleni yapmak. Derneğin kapatılması, tüm kadınların yaşam hakkına müdahaledir. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile başlayan süreç bizim derneğimizin kapatılma süreci ile devam etmektedir. Hâlâ yürürlükte olan Sözleşmede tüm haklarımızı kazanmak için, öldürülmemek için, amacımıza ulaşana dek mücadelemiz devam edecek.”

“Kadın cinayetleri verileri raporluyoruz” 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şunları söyledi:

“Bizler 2010 yılından bu yana kadın cinayetleri verilerini raporluyoruz. Amacı başvurduğunuz tüm bakanlıkların bizde veri yok cevabıdır. Veri kaynaklarımız, ailelerdir.  Üniversitelere, hastanelere, fabrikalara, barolara davet edilerek 6284 yasasını anlatıyoruz. Yol gösteriyor, tavsiyede bulunuyoruz.

Kadınlar bir engelle karşılaştığında bize 7/24 ulaşabileceğini biliyor. Telefon hattımızdan kadınların başvurularını karşılıyoruz. Bütün toplum bizim faaliyetlerimizi tanıyor. Bu davayı ve davaya konu edilen gerekçeyi kabul etmiyoruz.”

DEVA Partisi Kadın Kolları Politikaları Başkanı Elif Esen de destek olmak amacıyla adliyeye gitti. Elif Esen adliye önünde yaptığı açıklamada, “Kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için alanda çalışan derneklerin kapatılması sorunu çözmez. Ancak kanun ve infaz sistemi doğru uygulanır, faillere caydırıcı cezalar verilirse bu kötüye gidiş durdurulabilir” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER