Site icon A3 Haber

BM, “Açlık Haritası”nı paylaştı: Türkiye’de 14,8 milyon kişi yeterli beslenemiyor!

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın verilerine göre Türkiye’de 5 yaş altı çocukların yüzde 1.7’si akut yetersiz beslenme durumuyla karşı karşıya. Veriler çocukların yüzde 6’sının ise kronik yetersiz beslenme yaşadığını gösterdi. Yetersiz beslenmenin en fazla olduğu il ise Şırnak oldu.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Finans ve Kalkınma isimli yayınında savaşın gıda krizini körüklediği, Türkiye’nin de gıda güvenliği riski olan ülkeler arasında olduğu belirtildi.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın açlık haritasında Türkiye’de yetersiz beslenmenin son dönemde hızlı bir şekilde arttığı ve yetersiz beslenen kişi sayısının 14,8 milyona ulaştığı görüldü.

IMF yayınında Andrew Stanley tarafından kaleme alınan yazıda, “Çatışma, COVID ve iklim değişikliğinin açlık krizine yol açtı” denildi. Gıda fiyatlarının son aylarda rekor seviyelere ulaştığı hatırlatılan yazıda, 2021’de gıda fiyatlarının yüzde 23 arttığı, bunun nedeninin ekstrem hava koşullarının hasatlara zarar vermesi ve enerji maliyetlerinin artması olduğu belirtildi.

Yazıda uzun vadeli gıda tüketim ihtiyaçlarını karşılayamayan insan sayısının birkaç yıl boyunca büyük ölçüde değişmeden kaldığı ancak 2020’de dünya çapında 118 milyon kişi arttığı belirtilirken mevcut tahminlerin 2020’den itibaren 100 milyon kişi daha artarak 869 milyona ulaştığı belirtildi.

Savaş açlık riskini büyüttü

2022 yılında ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte küresel gıda fiyatları endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Yazıda konu ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:

Türkiye’de yetersiz beslenme artıyor…

Yazıda ayrıca BM Dünya Gıda Programı’nın açlık haritası da paylaşıldı. HungerMapLive olarak bilinen ve 9 Mayıs tarihinde güncellenen haritaya göre Türkiye’nin de ‘orta riskli ve istikrarlı’ kategorisinde olduğu görüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın (WFP) gerçek zamanlı veri paylaştığı “Açlık Haritası”na göre, bugün (6 Haziran) itibariyle 92 ülkede toplam 866 milyon kişi yeterli gıda tüketmiyor. Haritada ayrıca 82,3 milyon nüfuslu Türkiye’de yetersiz gıda tüketimi olan kişi sayısının 3 ayda 410 bin kişi artarak 14,8 milyon kişiye ulaştığı belirtildi. Mayıs ayında yeterli gıdaya erişemeyen kişi sayısındaki 1 aylık artış ise yaklaşık 50 bin kişi oldu.

Bianet’in aktardığına göre WFP verileri, 36 ülkede 333 milyon kişinin halihazırda yetersiz beslendiğini, 56 ülkede 533 milyon kişinin ise yetersiz beslendiğinin tahmin edildiğini gösteriyor.

Buna göre, toplam nüfusa oranla yetersiz gıda tüketimi oranın en yüksek olduğu 10 ülke şu şekilde:

Türkiye’de yetersiz beslenmenin en çok olduğu il Şırnak

WFP’nin Türkiye ile ilgili verilerine göre, 82,3 milyon nüfuslu ülkenin 14,8 milyonu yeterli gıda tüketemiyor.

Bu, üç ay öncesi ile karşılaştırıldığında 410 bin kişinin daha yetersiz beslenme yaşadığını, bir ay öncesi ile karşılaştırıldığında ise 50 bin kişinin yeterli gıda tüketememeye başladığı anlamına geliyor.

Aynı veriler, 5 yaş altı çocukların yüzde 1,7’sinin akut yetersiz beslenme, yüzde 6’sının ise kronik yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ortaya koyuyor.

Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 20,25 ile Şırnak.

Exit mobile version