A3 Haber

Gezi direnişi davasında mahkeme gerekçeli kararı açıkladı: Delile dayanmayan iddialar “gerekçe” oldu

Gezi direnişi davasında mahkeme gerekçeli kararı açıkladı: Delile dayanmayan iddialar “gerekçe” oldu

Gezi direnişi davasında mahkeme gerekçeli kararı açıkladı: Delile dayanmayan iddialar “gerekçe” oldu
Haziran 07
19:11 2022

Gezi davasında verilen mahkumiyet kararları için 610 sayfalık gerekçe açıklandı. Kararda, Gezi direnişi için “Tankların yürümesinden beter” denildi. Kararda, Kavala ve Barkey’in “Gezi eylemleri başarısız olunca 15 Temmuz darbesine zemin hazırladıkları” da iddia edildi.

Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Can Atalay’ın da aralarında olduğu diğer sanıklara verilen 18’er yıl hapis cezasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Kararda, Gezi direnişi için “Tankların yürümesinden beter” denilmesi dikkat çekti.

Mahkeme, gerekçeleri kararında, eylemlerin hükümeti devirmeye çalışmaya yönelik olduğunu, bu amaçla şiddet ve cebir kullanıldığını kanıtlamak için Yargıtay’ın “28 Şubat postmodern darbe” kararını gerekçe gösterdi. Bu davada, Yargıtay’ın doğrudan hükümeti hedef almayan, tankların Sincan’dan yürütülmesini bile cebir ve şiddet saydığına işaret eden mahkeme, İstanbul’da Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırılmasının bundan daha ağır bir eylem olduğunu vurguladı.

T24’ün aktardığına göre İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 610 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Kararın, “mağdurlar” kısmında, avukatı aracılığıyla “mağduriyetim yok” dilekçesi veren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ismi yer almazken, “Gezi Davası’yla ilgili şahsi bir mağduriyetim yok. Mağdur değilim. Bununla ilgili hiçbir başvurum yok ki geri çekileyim” diyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ismi yer aldı.

“Kavala, Gezi eylemlerini Anadolu’ya yaymak istedi”

Gerekçeli kararda, Kavala’nın Gezi eylemlerini derinleştirip Anadolu’ya yaymak için çaba sarf ettiği, eylemleri başından bu yana Açık Toplum Vakfı ve George Soros’un desteklediği ve Kavala’nın da buna aracılık yaptığı iddia edildi.

Kararda, legal olarak faaliyet gösteren Halkların Demokratik Kongresi yapılanması suç olarak nitelendirilirken, bu yapılanmanın talimatını Abdullah Öcalan’ın verdiği, Kavala’nın burada görevli kişilerle irtibatlı olduğu iddia edildi.

Kavala’nın, Gezi Parkı’ndakilere destek için söylediği, “Yüz sandviç hazırlatalım, plastik masa, 10-15 iskemle götürelim” sözleri de Gezi’yi organize etmesine gerekçe olarak gösterildi.

Sanıklardan Yiğit Aksakoğlu’nun şiddetsiz eylemler üzerine çalışması, “piyano çalan adam”, “duran adamlar”, “yeryüzü iftarları” önerileri de şiddet eylemlerinin parçası olarak nitelendirildi.

“Gezi olmayınca 15 Temmuz’a zemin hazırladı”

Gerekçeli kararda, ABD’li Henry Barkey ile Kavala’nın hükümeti devirmeyi amaçladığı, bu iki ismin Gezi eylemleri başarısız olunca 15 Temmuz darbesine zemin hazırladıkları iddia edildi.

Buna gerekçe olarak da sadece Barkey ile Kavala’nın telefonlarının aynı baz istasyonundan sinyal vermeleri gösterildi. Kavala, Barkey’i bir kez restoranda gördüğünü açıklamıştı. Kararda, buna ve tanık ifadelerine karşılık iki ismin 15 Temmuz’dan üç gün sonra yemek yediği, Barkey’in daha sonra ABD’ye gittiği de öne sürüldü.

28 Şubat kararına işaret edildi

Kararda, Gezi eylemlerinin hükümeti devirmeye yönelik şiddet ve cebir içerdiği, bu eylemlerin Kavala’nın talimatıyla yapıldığı anlatabilmek için Yargıtay’ın 28 Şubat kararı emsal gösterildi.

Kararda, 28 Şubat kararında, “sadece tankların yürütülmüş olması bile sanıkların kastının ve cebir iradesini ortaya koyduğu kabul edilmişken, yukarıda sayılan eylemler sonucunda ortaya çıkar zarar, Gezi olayları kapsamında gerçekleştiğine şüphe bulunmayan Başbakanlık çalışma ofisi önünde toplananların, buradaki emniyet güçlerine taşlı, sopalı, molotoflu, ses bombalı, ve hatta iş makineli eylemleri, gerekli olan cebir ve şiddetin hükümete karşı yöneltildiğini göstermektedir” denildi.

Kararda, Mücella Yapıcı ve Can Atalay başta olmak üzere diğer sanıkların eylemleri de Gezi eylemlerine katılmak, katılımı teşvik etmek, forumlara katılmak ve Kavala ile iletişim kurmak olarak sıralandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER