A3 Haber

Sendika temsilcilerinden “3600 ek gösterge” yorumu: Ayrımcılık ortadan kalkmadı

Sendika temsilcilerinden “3600 ek gösterge” yorumu: Ayrımcılık ortadan kalkmadı

Sendika temsilcilerinden “3600 ek gösterge” yorumu: Ayrımcılık ortadan kalkmadı
Haziran 07
16:41 2022

Sendika temsilcileri AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ek gösterge kararına tepki gösterdi. KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Ayrımcılık ortadan kalkmadı, devam ediyor” dedi.

AKP’nin yıllardır seçim vaadi olarak sunup yerine getirmediği 3600 ek gösterge düzenlemesi açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdıklarını, yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil 5,3 milyon kamu emekçisinin bu düzenlemeden yararlanacağını söyledi. Sayıları 500 bini aşan ve ek göstergesi bulunmayan sözleşmeli personel konusunda ise bir detay paylaşılmadı.

Evrensel’in haberine göre, Sendikaların ayrımsız şartsız 3600 ek gösterge talebi yerine ek göstergelerde 600 puan artışa gidilirken, Erdoğan’ın 3600 ek gösterge için “1. dereceye gelmiş olma” şartını açıklaması ise dikkat çekti. Mevcut durumda memurlar eğitim durumlarına göre belirli derece ve kademeden başlıyorlar. Görevleri süresince derece ve kademeleri yükseliyor. Buna göre ilkokul, ortaokul ve lise mezunu memurlar daha düşük derecelerden başladıkları için 1. dereceye kadar çıkamıyor. Örneğin ilkokul mezunu olup yardımcı hizmetler sınıfında başlayan bir memur en fazla 7. dereceye kadar yükselebilir. Lise mezunu bir memur ise 13. dereceden göreve başlayıp en fazla 3. dereceye kadar yükselebiliyor. Bu haliyle 3600 ek göstergeden yararlanma hakkı ön lisans ve üzeri mezunlarına getirilmiş oluyor.

Detayları henüz belli olmasa da Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama ve sendikalardan gelen yanıta göre, 2008 yılından sonra göreve başlayan memurların 3600 ek göstergeden emeklilik maaşı ve ikramiyesi açısından yararlanmayacağını gösteriyor. Bilindiği gibi 2008 yılında çıkarılan mezarda emeklilik olarak bilinen 5510 Sayılı yasa ile emeklilik yaşı 65’e yükseltilirken, emeklilik bağlama oranları düşürülmüştü.

KESK: Beklentiyi karşılamadı

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Erdoğan’ın açıklamasının seçime yönelik olduğunu ifade etti. Ek göstergede 600 puan yükseltmenin kamu emekçileri açısından çok bir şey ifade etmediğini belirten Bozgeyik, şöyle konuştu: “Tabi düzenlemenin detaylarına bakmamız gerekiyor. Ancak burada eşitsizliğin ortadan kaldırılmadığını söyleyebiliriz. 2008 yılında çıkarılan 5510 Sayılı Kanun kapsamında çalışan 1 milyon 750 bine yakın kamu emekçisi ek göstergeden yararlanamıyordu. Emeklilikleri işçiler gibi hesaplanıyordu. Bu nedenle emeklilik aylığına bağlama oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Kamu emekçileri açısından eşitsizliğin ortadan kaldırılması için özel hizmet tazminatlarının, emeklilik aylığına bağlama oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı 3600 ek gösterge için 1. derece şartı olduğunu söyledi. Oysa yasaya göre yardımcı hizmetler sınıfında yer alanlar 15. dereceden göreve başlıyor. Bu nedenlerle beklentilerimizin karşılamadığını ifade etmek istiyorum.”

Kamu-Sen: 3600’ün altındakilerde dengesizlik azalmayacak

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı açıklamada, “Ek gösterge rakamlarının hiyerarşik düzene göre belirlenmesi, yardımcı hizmetli personelin faydalanması, emekli maaşları için son derece önemli olan ek gösterge rakamlarının bütün memurlar için 800 puan artırılması ve artışının genele yayılması konularını ısrarla dile getirdik. Gelinen noktada Sayın Cumhurbaşkanının bütün memurların ek gösterge rakamlarının 600 puan artırılacağı ve hali hazırda ek göstergesi 3000 olan tüm kamu çalışanlarının 3600’e yükseltileceği, hiyerarşik dengenin korunacağı, yardımcı hizmetlilere de ek gösterge verileceği ve idareci konumundaki personelin ek gösterge rakamlarının düzenleneceği yönündeki açıklaması taleplerimizin karşılık bulduğunu göstermektedir” dedi.

Yapılacak düzenlemenin detayları tam olarak belli olmasa da açıklamalardan, ek göstergeye bağlı tazminat yansıtma oranlarının değiştirilmeyeceği sonucunun çıktığını ifade eden Kahveci, “Bu durum, ek göstergesi 3000’den 3600’e yükselecek olan personelin sorunlarını çözse de ek gösterge rakamı 3600’ün altındaki memurlar aleyhine var olan dengesizliği azaltmayacaktır. Memurların ek gösterge ve emeklilik sorunlarının tamamen çözülmesi için ek göstergesi 3600’ün altında kalan personelin tazminat yansıtma oranları mutlak surette yeniden ele alınmalı ve yükseltilmelidir” dedi.

Birleşik Kamu-İş: Enflasyonla ellerinden geri alınacak

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan Mehmet Balık yaptığı yazılı açıklamada “Erdoğan’ın bu akşam müjdelediği 3600 ek gösterge haberi her ne kadar tüm çalışanlara verilecek olsa da gelecek yılbaşında maaşlara yansıyacak 1000-1200 lira farkla bu enflasyonla bir ay bile sürmeden kamu emekçileri ve emeklilerin elinden geri alınacak. 3600 ek gösterge talebi her ne kadar konfederasyonumuzun yıllardır hükümetten istediği bir hak olsa da, geç verilen hak bir işe yaramayacak. AKP iktidarı seçim kaybetme korkusu ile hareket etmekte. Kamu emekçileri ve emeklilere gerçekçi bir iyileştirme yapmak isteniyorsa Temmuz ayında verilecek zamları TÜİK aracılığı ile yurttaşlardan çalmaması gerekmektedir. 3600 ek göstergenin yanı sıra hakkımız olan enflasyon farklarını TÜİK’in açıkladığı çarpıtılmış oranlardan değil, çarşı ve pazardaki fahiş fiyat artışlarına göre belirlemesi gerekmekte.”

Memur-Sen: Tanzimat yansıtma oranlarında artış yapılması beklentiler karşılayacak

Memur Sen Genel Başkan Ali Yalçın tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2018 yılında 4 unvana yönelik 3600 ek gösterge çalışmasının yapılacağı sözü, bugün Memur-Sen’in çabası ve iradesi ile 5 Milyon 300 bin kamu görevlisini ve emeklisini de kapsayan bir sonuç haline dönüşmüştür. Açıklanan çalışma sonrası ortaya konan tabloyu önemli bir adım olarak görüyoruz. Özellikle çalışmayı:

  • 4 meslek grubuyla sınırlanmamış olması yönüyle önemli görüyoruz.
  • Aynı zamanda, tüm kamu görevlilerini ve emeklilerini içine alacak şekilde kapsamın genişletilmesi, teklifimizin dikkate alındığını gösteriyor.
  • Tüm kamu görevlilerinin ek göstergesinin 600 puan yükseltilmiş olması, herkesin ek gösterge düzenlemesinde bir şekilde kendini bulabilmesini sağlamıştır.
  • Ek göstergesi olmayan kamu görevlilerinin de kapsama dahil edilmesi ilk günden bugüne kadar dile getirdiğimiz tekliflerimizin karşılık bulduğunu göstermektedir.
  • ANCAK; çalışmaya ilişkin detayları henüz göremediğimiz için, özellikle ek göstergelerle birlikte tazminat yansıtma oranlarında da artış yapılması teklifimizin karşılanmasına ilişkin cümle kurmayı erken bulmakla birlikte; Ek göstergeleri 3600’ün altında kalan kamu görevlilerinin Tanzimat Yansıtma oranlarında artış yapılması beklentileri karşılayacaktır.

Süreci ve sonuçlarıyla, harcanan emek ve ortaya konan irade yönüyle bu reformist çalışma bir bütün olarak ele alındığında, boşlukların giderilmesi ile birlikte ve özellikle tazminat yansıtma oranlarında düzenleme yapılması halinde kamu görevlilerinin beklentileri tamamen karşılanacak ve refah seviyelerine olumlu etki edilecektir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER