A3 Haber

Diyarbakır’da gözaltına alınan gazetecilerin avukatı: Gerekçeyi TRT’den öğrendik

Diyarbakır’da gözaltına alınan gazetecilerin avukatı: Gerekçeyi TRT’den öğrendik

Diyarbakır’da gözaltına alınan gazetecilerin avukatı: Gerekçeyi TRT’den öğrendik
Haziran 09
17:25 2022

Diyarbakır’da evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınan gazeteciler emniyette tutulurken, karara erişim kısıtlaması olduğu için gözaltı gerekçesi gazetecilerin avukatlarına iletilmiş değil.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün evlerine düzenlenen ev baskınlarında aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan ve JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş’ın aralarında bulunduğu 20’si gazeteci 21 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde bekletilen gazetecilerin dosyasına kısıtlılık kararı getirilirken, gözaltı gerekçesine ilişkin avukatlara hala bilgi verilmedi. Avukatlara verilmeyen bilgi basın üzerinden servis edildi.

+Gerçek’ten Remzi Budancir’e konuşan Avukat Resul Temur, gözaltında olan gazetecilerle ilgili şu aşamada herhangi bir gelişme olmadığını aktardı. Gözaltı kararının kendilerine verilmediğini, neden gözaltına alındıklarına ilişkin gerekçeyi de öğrenemediklerini ifade eden Temur, “TRT haber’de yayınlanan bir haberden öğrenebildik. Orada yer alan iddiaya göre buradaki prodüksiyon şirketlerinde çalışan, kameraman ve program sunan gazetecilerin hedef alındığını görüyoruz” dedi.

Müvekkilleriyle görüşemedi

Müvekkilleri ile hala görüşemediklerini ifade eden Temur, “Şu anda 4 günlük gözaltı kararı olduğu tarafımıza iletildi. Bu gözaltı kararının uzatılıp uzatılmayacağını bilmiyoruz. Zaten 4 günlük gözaltı süresi vardı. Herhangi bir ifade işlemi başlamadı. Nasıl bir işlem yapılacağına ilişkin bir takvim de vermiyorlar. O açıdan şu anda bir belirsizlik var. Herhangi bir gelişme yok. Bilgi vermiyorlar. Dosyayı inceleme kısıtlılığı var” diye konuştu.

Evleri dağıtılmış, hastanede kan örnekleri alınmış

Gözaltında olan gazeteciler ile görüşen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Avukat Özüm Vurgun, sağlık durumlarının ve morallerinin iyi olduğunu söyledi. Gözaltı işlemi sırasında gazetecilere yönelik herhangi bir kötü muamelede bulunulmadığını ifade eden Vurgun, “Ancak arama sırasında evleri fazlasıyla dağıtılmış. Getirilirken hastane kontrolleri yapıldıktan sonra hepsinden kan örnekleri de alınmış. Hepsi moral ve sağlık açısından çok iyiydi” dedi.

Hakkında gözaltı kararı olan başka kişiler de var

Dosyada gizlilik kararı olduğu için içeriğini öğrenemediklerini ifade eden Vurgun, “Yazılı olarak verilen herhangi bir karar yok. 4 gün gözaltı kararı şifahen var. Gözaltı gerekçesini ancak TRT, Anadolu Ajansı’ndan öğrenebiliyoruz. Hem kamera önünde olanlar, kamera arkasındakiler, ayrıca bir aşçı alınmış Kocaeli’nde. Şu anda Van’da, İstanbul’da ve Kocaeli’nden birer kişi olmak üzere dışarıdan 3 kişi alınmış. Operasyonun devam ettiğini biliyoruz. Daha şüpheli olarak gözüken ve yakalanmayan kişiler olduğu bilgisini edindik. Ama tam sayısını bilemiyoruz” diye konuştu.

Gazeteciler şu anda Diyarbakır İl Emniyet müdürlüğünde tutuluyor. Avukatları bugün karara erişim kısıtlamasının kalkması ve ifade işlemlerinin başlamasını bekliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER