A3 Haber

Erdoğan “Efes-2022” tatbikatında konuştu: Yunanistan aklını başına al

Erdoğan “Efes-2022” tatbikatında konuştu: Yunanistan aklını başına al

Erdoğan “Efes-2022” tatbikatında konuştu: Yunanistan aklını başına al
Haziran 09
13:35 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda ikaz ediyoruz” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü başladı.

Tatbikatın son günündeki faaliyetleri, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanı sıra 10’dan fazla ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanları ile TSK komuta kademesi takip ediyor.

Efes-2022 tatbikatı, 37 ülkeden görevlendirilen birlik ve unsurla, 1100’ü yabancı yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Tatbikat, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, sivil kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte ABD, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Burkina Faso, Çekya, Etiyopya, Fransa, Gambiya, Gürcistan, Irak, İngiltere, İtalya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Letonya, Libya, Macaristan, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Slovakya, Somali ve Ürdün’den görevlendirilen birlik ve unsurların katılımıyla icra ediliyor.

Burada açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yunanistan’ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

  • “Hiçbir gerçek müttefikimizin, dostumuzun da ülkemizin meşru güvenlik kaygılarına karşı çıkmayacağını umut ediyoruz.
  • Müttefiklerimizden ve dostlarımızdan bu konudaki meşru endişelerimizi anlamalarını ve saygı göstermelerini beklemek en tabii hakkımızdır. Rusya – Ukrayna savaşı dünyada barışın ve istikrarın ne kadar kırılgan, pamuk ipliğine bağlı olduğunu göstermiştir.
  • Bölgemizde yaşanan çatışmalar ve potansiyel tehditler NATO ittifakının birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğuna işaret etmektedir.
  • Böyle kritik bir dönemde Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta ülkemizin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklara ve çıkarlarına yönelik tehditler içeren stratejilere tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz.
  • Bazı Yunan siyasetçiler, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir pervasızlıkla, gerçeklikten uzak, hukuka aykırı söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar.
  • Halbuki bu tür konuların iç politikaya yönelik şımarıklıkları kaldırmayacak kadar hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Ülkelerinin kaynaklarını, enerjilerini ve vakitlerini asla güçlerinin yetmeyeceği hayallerle heba edenler tarih önünde bunun hesabını mutlaka verecektir.
  • Bir kez daha Yunanistan’ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Özellikle bu millet kararlıdır. Bu millet bir şeyi söylerse ardını da takip eder.
  • Doğu Akdeniz’de ülkemiz ana karasına 2 kilometreden daha az, Yunanistan’a ise 600 kilometreden daha fazla mesafedeki Meis Adası için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı talep etmenin anlamını uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz.
  • Gayriaskeri statüdeki adaların çeşitli tatbikatlara dahil edilerek NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzluğa dahil edilmeye çalışılması sonu felaketle bitecek bir çabanın ötesinde anlama sahip değildir.
  • Sayın Miçotakis adalara herhalde turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil.
  • Yunanistan aynı zamanda AB üyesi olmasına rağmen birliğin değerlerini, evrensel insan haklarını, uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Batı Trakya, Rodos’ta yaşayan Türk azınlığa baskı uygulamayı hâlâ sürdürüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER