A3 Haber

“Yeni adımlar silsilesi” olarak duyurulmuştu: Ekonomide hangi kararlar alındı?

“Yeni adımlar silsilesi” olarak duyurulmuştu: Ekonomide hangi kararlar alındı?

“Yeni adımlar silsilesi” olarak duyurulmuştu: Ekonomide hangi kararlar alındı?
Haziran 10
09:48 2022

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ekonomiye ilişkin “adımlar silsilesinin” açıklanacağını duyurmasının ardından piyasa düzenleyici kuruluşlardan ardı ardına açıklamalar geldi. İşte altı maddede alınan yeni kararlar…

Ekonomide alınan yeni tedbirleri Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), duyurdu.

Altı maddede alınan kararlar şu şekilde:

GES uygulaması geliyor

İlk olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, saat 22:48’de vatandaşların tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi için 15 Haziran’dan itibaren talep toplanacağını bildirdi. Senedin ne vadesi ne de getirisi belli.

BDDK’den tüketici kredilerinde vade düzenlemesi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

Düzenleme öncesinde tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin lira altındaki tutarlar için 36 ay, 50 bin liranın üzerindeki tutarlar içinse 24 ay vade olarak uygulanıyordu.

Kredi kartları asgari ödemeleri

Kurum, limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’si, limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlenmesine karar verdi.

Ticari kredilere uygulanan zorunlu karşılık oranı arttı

Merkez Bankası (MB), Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltti.

Emtia yatırımcısı işlemlerini yurt içinde yapabilecek

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı’nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını açıkladı.

BIST bünyesinde kurulan Emtia Borsası ile emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcının, işlemlerini yurt içinde yapabilmesi sağlanmış olacak.

Bu pazar sayesinde yurt içinde ihracı yapılmış altın sertifikaları alınabileceği gibi demir, çelik, gümüş, bakır gibi emtiaların ihracı halinde işlem görmesi için altyapı oluşturuldu.

Halka arzlarla ilgili indirim kararı

Ayrıca yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda yurtdışından fon teminini özendirmek ve şirketlerin yurt dışında sermaye piyasası aracı ihracı yoluyla fon temin etmelerini teşvik etmek amacıyla ilgili ihraçlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildi.

SPK tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada, halka açık olmayan şirketlerin sadece sermaye artırımı yoluyla paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde kurul ücretlerinde değişikliğe gidildiği aktarılarak, yurt dışı yatırımcılara tahsis edilen ve satışı yapılan tutarın sermaye artımına konu payların nominal değerinin en az yüzde 20’sine tekabül etmesi durumunda yüzde 50, yüzde 40’ına tekabül etmesi halinde ise yüzde 90 indirime gidilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu tür başvuruların öncelikli işlemlerden sayılarak ivedilikle sonuçlandırılacağı ifade edilerek şunlar kaydedildi: “Yurt dışında ihraç edilecek pay dışındaki sermaye piyasası araçları ihraçlarında alınacak Kurul ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilmesine, halka açık olmayan şirketlerin yurtdışında paylarının ihraç edilmesi işlemlerinde Kurul ücreti alınmamasına karar verilmiştir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER