A3 Haber

21 gazetecinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı

21 gazetecinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı

21 gazetecinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı
Haziran 11
11:05 2022

Diyarbakır’da çarşamba günü gözaltına alınan 21 gazetecinin gözaltı süresi iki gün uzatıldı. Avukatları aracılığıyla mesaj gönderen gazeteciler, “Gazetecilik faaliyetlerimiz soruşturuluyor” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kapsamında, aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç’un da bulunduğu 20’si gazeteci olmak üzere 21 kişinin gözaltı süresi 2 gün daha uzatıldı.

Gözaltı süresinin uzatılmasına, aynı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunanların yakalanması ve gazetecilerin çalıştıkları yapım şirketlerinde aramanın devam etmesi gerekçe gösterildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tekli hücrede tutulan gazetecilerin dosyalarındaki kısıtlılık kararı ise sürüyor.

“Haber yapmaya devam edeceğiz” 

Gözaltındaki 20 gazeteciden Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteci Ömer Çelik, MLSA avukatları aracılığıyla paylaştığı mesajda, “Yazmaya devam edeceğiz” dedi.

Serdar Altan gönderdiği mesajda, gözaltına alınmalarına ilişkin şunları paylaştı: “Ekonomik kriz derinleşiyor, bir takım askeri operasyonlar planlanıyor, seçim sürecine giriliyor. Gazeteciler de bunları takip ediyor, haberleştiriyor. Gözaltına alınmamızın sebepleri bunlar olabilir ancak. Geçen hafta gazeteci Dicle Müftüoğlu gözaltına alınmıştı. Dört gün boyunca gözaltında kaldı. Gerekçe, diğer gazeteci meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmasıydı. Müftüoğlu’nu serbest bıraktıktan hemen sonra da bizleri aldılar. Kim bilir bize ne suçlama yöneltecekler. Ancak biz gazeteciyiz. Haber yapmaya da dayanışma içinde olmaya da devam edeceğiz.”

“Gazetecilik faaliyetimiz soruşturuluyor” 

Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, ise neyle suçlandıklarını bilmediklerini belirterek, “Gözaltı kararı verilmiş ve gözaltı süresi uzatılmış. Bildiğimiz bu. Neden gözaltına alındığımızı polise soruyoruz ama onların da bilgisi yok. ‘Karar var’ diyorlar sadece. Tabii çalıştığımız basın kuruluşlarındaki hard disklerin bilgisayarlardan sökülerek alınmış olması, gözaltındakilerin tamamının gazeteci olması gözaltının nedenini açıklıyor: Gazetecilik faaliyetlerimiz soruşturuluyor.

Uzun süredir sokak röportajları yapıyorum. Bu röportajların tamamı da yayınlanıyor. Bu yayınlarda suç unsuruna rastlayamazlar. Belki de bu yüzden hard disklere el koyup oralardan bir şey çıkarmaya çalışacaklar. Beyhude bir çaba… Hem bu gözaltı furyası yönünden hem de gazetecileri susturmaya çalışmak yönünden beyhude” dedi.

“Neyle suçlandığımızı bilmiyoruz” 

Gözaltıların siyasi saiklerle yapıldığını vurgulayan gazeteci Ömer Çelik ise gönderdiği mesajda şunları dile getirdi: “Gazetecilik kriminalize edilmeye çalışılıyor. Gazetecilik her an tehlikeyle karşılaşılabilecek, öngörülemez bir çalışma alanı haline getirilmeye çalışılıyor. Kaç gündür gözaltındayız, tam olarak neyle suçlandığımızı bilmiyoruz. Bana kalırsa onlar da bilmiyor. Bu yüzden de gözaltı sürelerini uzatıp bir şeyler bulmaya çalışıyorlar. Bulunacak tek şey haberlerimiz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER