A3 Haber

KİPTAŞ Genel Müdürü önerdi: 30 milyarla İstanbul’daki boş binalar kamulaştırılsın

KİPTAŞ Genel Müdürü önerdi: 30 milyarla İstanbul’daki boş binalar kamulaştırılsın

KİPTAŞ Genel Müdürü önerdi: 30 milyarla İstanbul’daki boş binalar kamulaştırılsın
Haziran 11
12:57 2022

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, hükümetin konut üretimi için ayırdığı 30 milyar lira ile İstanbul’daki boş 1 milyon konutun kamulaştırılmasını önerdi. Kurt, “İstanbul için esas çılgın proje bu” dedi.

Türkiye’de barınma ve riskli yapı sorunu çözüm beklerken KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’tan yeni bir öneri geldi. Hükümetin yeni konut üretimi için ayırdığı 30 milyar lira ile günümüz koşullarında ancak 10 bin konut yapılacağını belirten Kurt, “Bunun yerine İstanbul’da duran boş konutları alıp satması daha faydalı. Çünkü bitmiş konutta finansman maliyeti koymasına gerek yok. Kentte 1 milyona yakın boş konut olduğu söyleniyor. Eğer bu doğruysa bunun 500 bininin sağlam olduğu düşünülürse ve İstanbul’da 300 bin riskli yapı varsa bu riskli yapı stokunu 1 günde taşıma imkanımız olacak” dedi.

Dünya gazetesinin haberine göre, 3.5 yıllık süreçleri hakkında bilgi veren Kurt, bu uygulamayla kente imar baskısı yapılmayacağını vurguladı, “İstanbul için esas çılgın proje bu yapıların kamulaştırılması” ifadelerini kullandı.

“Orta sınıf için konut üreteceğiz”

Metrekare maliyetinin 8 bin 500 TL olduğunu belirten Ali Kurt, “100 metrekarelik bir konutun arsa ve finansman hariç inşaat maliyeti 850 bin TL ile 1 milyon TL, buna arsa ve finans maliyeti eklendiğinde bir konutun maliyeti en az 2.5 milyon TL’ye çıkıyor. Arsa maliyeti sıfır olursa da 1.5 milyona satmam lazım. Ancak 1.5 milyon liraya alacak kitle alt gelir grubu mu? Böyle bir alt gelir grubu yok. 4 bin 200 TL asgari ücretin olduğu bir yerde sosyal konut için boşuna enerji harcamam dedim. O nedenle yakında orta gelir grubu için konutlar üreteceğiz. Burada evi olmayanlara öncelik vereceğiz. Öyle bir sosyal fayda sağlayacağız” dedi.

Enerjilerini kentsel dönüşüme vereceklerini kaydeden Kurt, “Eskiden yanında olan İBB meclisi varken, şimdi karşımızda olan İBB meclisi var. Eğer meclis bizde olsaydı kaynakları verimli kullanarak 6 ayda ülkeyi çok farklı bir yere getirebiliriz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER