A3 Haber

Fed’in ardından Hong Kong ve Brezilya da faiz artırdı

Fed’in ardından Hong Kong ve Brezilya da faiz artırdı

Fed’in ardından Hong Kong ve Brezilya da faiz artırdı
Haziran 16
07:59 2022

Para birimi dolara çıpalı olan Hong Kong, Fed’in 75 baz puanlık faiz artışının ardından gösterge faiz oranını artırma kararı aldı.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Amerikan Merkez Bankas’ının (Fed) faiz oranını 75 baz puan artırmasının ardından, ABD dolarına bağlı döviz kuru rejimi nedeniyle aynı oranda artışa gitti. Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) gösterge faiz oranını 75 baz puan artışla yüzde 2’ye çıkardı.

Fed, kısa dönemli politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltmişti. Artış 1994’ten bu yana tek seferde gerçekleştirilen en hızlı faiz artışı olmuştu.

HKMA’nın baz faiz oranı, Fed ile eşzamanlı atılan adım sonrası, Covid-19 salgının başlangıcında dünyada merkez bankalarının ekonomik toparlanmaya destek için daha ucuz kredi kaynağı sağlamak amacıyla faiz indirimleri uygulamaya başladığı Mart 2022’deki seviyeye yeniden ulaştı.

Brezilya da Fed’i izledi

Brezilya Merkez Bankası, Fed’in ardından politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 13,25 seviyesine çıkardı. Banka Ağustos toplantısında da faiz artışlarına devam sinyali verdi.

Fed’in ardından faiz artışı yapan merkez bankaları arasına Brezilya da katıldı. Brezilya Merkez Bankası politika faizi Selic oranını 50 baz puan artışla yüzde 13,25 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi.

Banka Ağustos ayında da 50 baz puan ya da daha düşük oranda faiz artırılacağı sinyalini verdi.

Son yapılan faiz artışıyla birlikte banka Mart 2021’den bu yana 11,25 puanlık faiz artışı gerçekleştirmiş oldu.

Ülkede gıda ve enerji fiyatları nedeniyle Eylül ayından bu yana enflasyon yüzde 10’un üzerinde seyrediyordu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER