A3 Haber

Gözaltına alınan gazeteci İnci Hekimoğlu serbest bırakıldı

Gözaltına alınan gazeteci İnci Hekimoğlu serbest bırakıldı

Gözaltına alınan gazeteci İnci Hekimoğlu serbest bırakıldı
Haziran 16
10:30 2022

İzmir’deki evinde sabah saat 6’da gözaltına alınan gazeteci İnci Hekimoğlu serbest bırakıldı.

Berrin Bicek Öztürk twitter hesabından yaptığı paylaşım ile gazeteci İnci Hekimoğlu’nun sabah karşı gözaltına alındığını duyurdu.

Öztürk’ün paylaşımını alıntılayan gazeteci Fehim Işık ise Hekimoğlu’nun İzmir TEM’e götürüldüğü bilgisini paylaştı.

Gazeteci Altan Sancar da Hekimoğlu’nun saat 06.00’da gözaltına alındığı bilgisini paylaşarak “Gazeteci İnci Hekimoğlu İzmir’deki evinden sabah 6’da gözaltına alındı. 16 gazeteci tutuklandıktan iki saat sonra başka bir gazeteci gözaltına alınıyor…” ifadelerini kullandı.

Hekimoğlu’nun gözaltı gerekçesi henüz bilinmiyor.

Serbest bırakıldı

Diken’e konuşan avukat Berna Babaoğlu ifade işlemlerinin bittiğini ve İncioğlu’nun serbest bırakıldığını söyledi.

Gün boyu gözaltında tutulan gazeteci, “örgüt propagandası yapmak”la suçlandı.

Erdoğan “gece yarısı gözaltılar sona erdi” demişti

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart 2021’de İnsan Hakları Eylem Planı’nı ile ilgili açıklama yaparken, “gece yarısı gözaltı işlemine son verildiğini” söylemişti.

Erdoğan, “Ceza Muhakemesinin temel ilkelerini güçlendireceklerini, bunun için ‘tutuklamada ölçülülük ve orantılılık’ ilkeleri doğrultusunda, katalog suçların kapsamını daraltıldığını” ifade etmişti:

  • “Katalog suçlarda ‘somut delile dayanma şartı’ getirerek, tutuklamanın istisnai bir koruma tedbiri olduğuna ilişkin ilkeyi tahkim ediyoruz. Sulh ceza hakimliklerinin tutuklama ve diğer koruma tedbirlerine ilişkin kararlarına karşı dikey itiraz usulü getiriyoruz. Adli kontrol tedbirlerini de, tutuklamada olduğu gibi üst süreye bağlıyoruz. Müdafi ile görüşme hakkını kısıtlayan kanun hükümlerini, özgürlükler lehine bir yorumla gözden geçiriyoruz. ‘Konutu terk etmeme’ adli kontrol tedbirinde geçen sürenin, sonuç cezanın infazından mahsubuna yönelik değişiklik yapıyoruz.
  • Konuya sadece mevzuat yönüyle bakmıyor, uygulamadan kaynaklanan aksaklıkları da gündemimize alıyoruz. Vatandaşımızın, sırf ifade almaya yönelik yakalama kararları yüzünden özgürlüğünden mahrum kalmasını istemiyoruz. Eylem Planı’yla, sadece ifade vermek için mesai saati dışında yakalayıp gözaltına alma, otelde gecenin bir yarısı bulup gözaltına alma gibi uygulamalara son veriyoruz. İfade alma işlemleri artık 7 gün 24 saat yapılabilecek.”

Şikayete bağlı suçlarda açıklamalı davetiye tebliğine rağmen mazeretsiz olarak duruşmaya gelinmemesi halinde, davanın düşürülmesine ilişkin değişiklik yaptıklarını belirten Erdoğan, böylece bu tür davalarda yıllarca açık duran dosyaları, sürüncemede kalan yargılamaları ortadan kaldıracaklarını söylemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER