A3 Haber

DSÖ’den açıklama: Maymun çiçeği virüsü cinsel yolla mı bulaşıyor?

DSÖ’den açıklama: Maymun çiçeği virüsü cinsel yolla mı bulaşıyor?

DSÖ’den açıklama: Maymun çiçeği virüsü cinsel yolla mı bulaşıyor?
Haziran 17
11:31 2022

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Almanya ve İtalya’daki bazı hastaların sperminde maymun çiçeği virüsünün bulunduğuna dair çalışmaları inceleyerek, hastalığın cinsel yolla bulaşma olasılığını araştırdığını duyurdu. Son günlerde daha çok Avrupa ülkelerinde görülen mevcut maymun çiçeği virüsünde birçok vaka, yakın temasta bulunan cinsel partnerler arasında yaşandı. Ancak DSÖ virüsün cinsel yolla değil, kişiler arası yakın temas yoluyla bulaştığını açıklamıştı.

Son günlerde bilim insanları, İtalya ve Almanya’daki bazı maymun çiçeği vakalarının spermilerde, virüsün çoğalmasını sağlayan viral DNA tespit ettiklerini açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa’daki maymun çiçeği vakalarından sorumlu Catherine Smallwood, son raporların maymun çiçeği virüsünün cinsel yolla bulaşabileceği anlamına gelip gelmediğinin bilinmediğini söyledi.

Smallwood, “Bu, daha önce bu hastalığa ilişkin farkında olmadığımız bir şey olabilir. Gerçekten en sık görülen bulaşma yoluna odaklanmamız gerekiyor ve bunun ten tene temasla ilişkili olduğunu açıkça görüyoruz” diye konuştu.

Dünya genelinde 300’den fazla vaka kaydedildi

Diğer taraftan, Mayıs ayının başından bu yana yaklaşık 30 ülke tarafından bin 300’den fazla maymun çiçeği vakası rapor edildi. Çoğu vaka erkeklerle cinsel ilişki yaşayan erkeklerde bildirildi.

Hastalığın, virüsün endemik olduğu Afrika dışında nadiren görülmesi ve Avrupa’daki vakaların çoğunun kıtaya dışarıdan gelmemesi küresel endişeyi artırdı.

DSÖ, maymun çiçeği vakalarının sayısı arttıkça sağlık çalışanları da dahil olmak üzere yakın temaslıların aşılanmasını tavsiye etti.

DSÖ’nün Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, “Bir kez daha, önce ben yaklaşımı zararlı sonuçlara yol açabilir. Hükümetlerden Covid-19 pandemisinde yaptıkları hataları tekrarlamadan maymun çiçeği ile mücadele etmelerini ve yapılan her şeyin merkezinde eşitliği tutmalarını rica ediyorum” dedi.

Maymun çiçeğinin belirtileri neler?

Öte yandan hastalık yüksek ateş, baş ağrısı ve kaşıntıyla başlıyor. Terleme, sırt ve kas ağrısı, halsizlikle seyrediyor. Döküntüler genellikle önce yüzde görülüyor, sonra vücuda yayılıyor.

Maymun çiçeği virüsü öldürür mü?

Vakaların çoğu hafif geçiyor. Çocukluk hastalığı olarak bilinen “su çiçeğine” benziyor. Hastalar 14 ile 21 gün içinde kendiliğinden iyileşiyor. Bazen ağır vakalara rastlanabiliyor. Batı Afrika’da ölümle sonuçlanan vakalar olduğu biliniyor.

Maymun çiçeğinin tedavisi var mı?

Maymun çiçeğinin tedavisi yok. Salgınlar enfeksiyonla mücadele yöntemleriyle kontrol altına alınabiliyor. Çiçek aşılarının maymun çiçeğini önlemede yüzde 85 etkili olduğu biliniyor.

Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.

Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER