A3 Haber

Alican Razı’nın polis ve jandarma kurşunuyla ölümüne ilişkin iki yıl sonra iddianame hazırlandı

Alican Razı’nın polis ve jandarma kurşunuyla ölümüne ilişkin iki yıl sonra iddianame hazırlandı

Alican Razı’nın polis ve jandarma kurşunuyla ölümüne ilişkin iki yıl sonra iddianame hazırlandı
Haziran 18
15:48 2022

Ankara’da 21 yaşındaki Alican Razı’nın dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateşle ölümüne ilişkin 10 şüpheli hakkında iki yıl sonra hazırlanan iddianame kabul edildi.

Muhammed Alican Razı, Ankara’da koronavirüs önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasağının uygulandığı 25 Mayıs 2020’de kız arkadaşını eve bırakmak isterken polis ve jandarmanın dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle aracına açılan ateşle öldü.

Ankara Valiliği’nin “kaza” olarak kamuoyuna yansıttığı olayla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iki iddianame mahkeme tarafından iade edilmiş, Ankara Valiliği de soruşturma izni vermemişti.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, istinaf mahkemesinin valiliğin kararını kaldırması üzerine savcılık, Alican Razı’nın ölümüyle ilgili üçüncü defa iddianame hazırladı. Ankara Batı 2. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek 11 Eylül 2022’ye duruşma günü verdi.

Savcı hem 22 yıla kadar hapis istedi hem de “isterseniz ceza vermeyin” dedi

İddianamede, polis ve jandarmaların da aralarında olduğu 10 şüpheli bilinçli taksirle Alican Razı’nın ölümüne ve yanındaki kız arkadaşının yaralanmasına neden olmakla suçlandı. Savcılık, bu kapsamda şüpheliler hakkında 2 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Ancak savcılığın, iddianamenin sonunda mahkemenin şüphelilere ceza vermeyebileceğini vurgulaması dikkat çekti. İddianamede, şüphelilerin eylemlerinin “kanunun emrini yerine getirme” kapsamında kalıp kalmadığının yargılama makamınca takdir edilmesinin gerektiği belirtildi.

“Silah belli değil”

İddianamede, Alican Razı’nın başına isabet ederek ölümüne neden olan merminin hangi şüphelinin silahından ateşlendiğinin tespit edilemeyeceği anlatıldı. Olayın görüntülerinde “araca ateş etme-havaya ateş etme” şeklinde çok net bir ayrımın tespitinin mümkün olmadığı öne sürüldü.

İddianamede, şüphelilerin mesleki tecrübelerine güvenerek kaçan şahsa zarar vermeyecekleri inanç ve düşüncesiyle hareket ettikleri savunuldu, buna karşılık eylemleri nedeniyle istemedikleri bir sonucun ortaya çıktığı belirtildi.

Razı’nın ailesinin avukatı: Beraat için hazırlanmış!

Razı Ailesi’nin avukatı, ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, jandarma ve polislerin takip sırasında bulundukları konuma ve atış mesafesine göre Alican Razı’yı kimin vurduğunun belirlenebileceğini söyledi. Ancak savcılığın bu delil araştırmasını yapmadığını vurgulayan Yılmaz, “Bu bir cezasızlık politikasının sonucu. Çünkü ‘Alican’ı vuran silahı tespit edemedik’ diyerek kolluk görevlilerinin beraatinin önü açılmak istenmektedir. Hazırlanmış olmak için hazırlanmış bir iddianamedir” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER