A3 Haber

Araştırma: “Hayat standardımız düştü” diyenlerin oranı yüzde 81,8

Araştırma: “Hayat standardımız düştü” diyenlerin oranı yüzde 81,8

Araştırma: “Hayat standardımız düştü” diyenlerin oranı yüzde 81,8
Haziran 19
09:43 2022

10 büyük şehirde yüzlerce kişiyle yapılan araştırma, ekonomik krizin, vatandaşın sağlığından bile vazgeçerek doktora gitmediğini, ev almanın “hayal olduğunu” ve geçinemediğini ortaya koydu.

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin yansımalarını araştıran BUPAR Araştırma Şirketi, 10 büyük şehirde 2 bin 145 kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Araştırmaya göre “Hayat standardımız eskiye göre düştü” diyenlerin oranı yüzde 81,8 olarak ölçülürken, vatandaşların yüzde 59,2’si de ‘geçinme kaygısı’ yaşadığını dile getirdi.

20 Mayıs ve 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmada, TÜİK’in yüzde 73,50, ENAG’ın yüzde 160.76 olarak açıkladığı enflasyonun yurttaşın hayat kalitesini nasıl etkilediği araştırıldı. Araştırmaya katılan yurttaşların yüzde 72,5’i bir “ülkemizde ekonomik krizin olduğunu”, yüzde 5,3’ü ise olmadığını ifade ederken, araştırmaya katılanların yüzde 22,2’si ise konu hakkında fikir belirtmedi.

Cumhuriyet’ten Sena Tufan’ın haberine göre, yurttaşların yüzde 81,8’i hayat standardının azaldığını belirtirken, “Hayat standardım aynı kaldı” diyenlerin oranı yüzde 8,6 oranında kaldı. “Hayat standardım arttı” diyenlerin oranı ise yüzde 6,5 olarak ölçüldü. “Geçinememe kaygısı yaşıyor musunuz?” sorusuna ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 59,2 olurken, ‘Hayır’ diyenler yüzde 24,6, soruya cevap vermek istemeyenler ise yüzde 16,2 oranında kaldı.

Yüzde 94 “Yeni ev alma hayalim yok” dedi

Araştırmaya katılanların yüzde 94,3’ü “Ekonomik sorunlar nedeniyle nelerden vazgeçtiniz?/Ekonomik sorunlar hayatınızda hangi değişiklikleri yaptı?” sorusuna, “Yeni ev alma hayalim yok” yanıtını verirken, yüzde 89,1’i ise “Kira harcamam gelirimin daha büyük bir miktarını kapsamaya başladı” dedi.

“Daha az doktora gidiyorum”

Araştırmadaki bir diğer çarpıcı veriye göreyse araştırmaya katılan yurttaşların 84,6’sı “Eskiden tatile gittiğim kalitede tatil yapamayacağım” ve “Daha ucuz yerleri tercih edeceğim’ derken, yüzde 69.4’ü “Sinema, tiyatro, konser vb. sosyal harcamalarımı azalttım” dedi. Ankete katılanların yüzde 74,1’i “Çocuklarımın geleceği için kaygılıyım” ifadelerini kullanırken yüzde 73,8’lik bir kesim de “Sağlık harcamalarının yüksekliğinden dolayı daha az doktora / hastaneye gitmeye başladım” yanıtını verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER