A3 Haber

Fransa’da seçim: Macron ittifakı parlamentoda salt çoğunluğu kaybetti

Fransa’da seçim: Macron ittifakı parlamentoda salt çoğunluğu kaybetti

Fransa’da seçim: Macron ittifakı parlamentoda salt çoğunluğu kaybetti
Haziran 19
22:52 2022

Avrupa’da yeni bir siyasal kriz mi doğuyor? Fransa’da sandık çıkışı anketlerine göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ensemble (Birlikte) ittifakı Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu sağlayamadı.

Yeni Posta’nın haberine göre 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te görev yapacak milletvekillerinin belirlendiği genel seçimin ikinci turunda ilk saptamalara göre Macron’un ittifakı 224 sandalyenin sahibi oldu, ancak salt çoğunluk için 289 sandalye gerekiyor.

Macron cephesindeki politikacı Justine Benin, Guadeloupe’de sol rakibine karşı kaybetti. Macron’un diğer üç bakanının da koltuğu sallanıyor.

Sol ittifak NUPES’in oyları, parlamento seçimleri öncesinde Macron’un ittifakıyla neredeyse aynı seviyedeydi. Sağ popülist “Ulusal Yeniden Birleştirme” de sandalye sayısını yükseltti.

Bu arada seçime katılım oranının çok düşük olması dikkat çekti. Saat 17.00 itibariyle katılım yüzde 38 civarındaydı. Bu rakamın ilk turda aynı saatteki katılım oranından yüzde 1,3 kadar daha düşük olduğu belirlendi.

Ülkede yaklaşık 48,7 milyon seçmen bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Touquet kentinde, soldan Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFI) Jean-Luc Melenchon Marsilya’da, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partili (RN) Marine Le Pen Henin-Beaumont’da oyunu kullandı.

Öne çıkan iki ittifak

Melenchon’un girişimiyle LFI, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (NUPES) ittifakı kuruldu.

NUPES ittifakı, mecliste salt çoğunluk olan 289 sandalyeyi alarak, Melenchon’un başbakan olarak atanmasını hedefliyordu. Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) etrafında da Horizons (Ufuklar) ve Demokrasi Hareketi (MoDem) partilerinden oluşan “Birlikte” (Ensemble) adı verilen konfederasyon oluşturuldu.

Macron’un vaatlerini yerine getirebilmesi için, genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu sağlayabilmesi ve hükümeti kurabilmesi büyük önem taşıyordu.

Öte yandan seçimin ikinci turuna kalan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un yanı sıra aday olan 14 bakandan, milletvekili seçilemeyenlerin kabineden istifa edecekleri daha önce belirtilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER