A3 Haber

Marmaris’te yangın: Havadan müdahale yeniden başladı

Marmaris’te yangın: Havadan müdahale yeniden başladı

Marmaris’te yangın: Havadan müdahale yeniden başladı
Haziran 22
08:30 2022

Muğla Marmaris’teki Amazon Koyu’nda dün akşam başlayan yangına müdahale günün ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başladı.

Marmaris’te çıkan orman yangını ile ilgili inceleme yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey bölgeye geldi. Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, yangının son durumu hakkında dijital ortamda bilgi verdi. Jandarma ekipleri ise bölgedeki İHA’lardan alınan görüntüler ve yangınla ilgili paylaşımda bulundu.

Yangın 200 hektar alanda etksini sürdürüyor

Söndürme çalışmaları ile ilgili yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ekiplerin yoğun mücadele sürdürdüğünü belirterek, “Milletimize ülkemize geçmiş olsun diliyoruz. Sayın Süleyman Soylu bakanımızla birlikte Ankara’da önce kendi merkezimizde, yangının başladığı saat 20.00’den itibaren, takip ettiğimiz hadiseyi bir yerinde görelim, inceleyelim, tespitlerimizı ona göre yapalım düşüncesiyle, önce Dalaman Havalimanına iniş yaptık, oradan da helikopterle yangın sahası üzerinde 1-2 tur yaptıktan sonra yangının olduğu yere yer araçlarıyla erişmeye çalıştık. Yaklaşık 200 hektarlık alanda meydana gelen yangın özellikle şu anda yer araçlarıyla söndürülmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılıyor” dedi.

Yerleşim yerlerine dört kilometre mesafede

Alevlerin tehdit ettiği yerleşim bölgeleri ile ilgili önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Kirişci, “Sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli daha tedbirli olmamız gerekiyor. Şu anda arada 3.5- 4 kilometrelik bir mesafe var yerleşim yerlerine. Yangının başladığı andan itibaren kontrol altına almaya yönelik yol açma çalışmaları da orman ekiplerimiz tarafından yürütülüyor” diye konuştu.

“Sabotaj olup olmadığı değerlendiriliyor”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın çıkış nedeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bunlar erken değerlendirmeler, hem emniyetimizin hem de jandarmamızın Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor” diye konuştu.

Havadan müdahale yeniden başladı

Havanın kararmasıyla ilgili havadan müdahale durdurulurken, günün ilk ışıklarıyla beraber havadan müdahale yeniden başladı.

Tarım ve Orman Bakanı: Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı diyebiliriz

Marmaris’te yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Temennimiz bugün bu olayın neticelenmesi. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı diyebiliriz” dedi. Gece boyunca devam eden yangına, 14 uçak 20 helikopter ile müdahale edildiğini bildiren Kirişçi, “Yangına 14 uçak 20 helikopter ile müdahale ediliyor. Datça’da bir yangın çıktı o söndürüldü” ifadelerini kullandı.

EGM: Yangınla ilgili suç unsuru içerikli paylaşımlara işlem başlatıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla’nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Muğla’nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır” denildi.

Koordinasyon Merkezi’ne tahliye

Değirmenyanı mevkisinde bulunan yangın koordinasyon merkezinin üst kısımlarında rüzgarın şiddetini artırması ve alevlerin yükselmesi nedeniyle olası bir tehlikeye karşı merkezin boşaltılmasına başlandı.

Merkezin bahçesinde bulunan araçlar trafik ekipleri tarafından güvenli alanlara yönlendirildi, bazı araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı.

Alevlerin alana yaklaşmasını önlemek için arazözlerin yanı sıra bölgeye hava araçları da yönlendirildi.

“Gece görüşlü helikopter envanterde yokmuş”

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, Marmaris’te iki gündür etkisini sürdüren orman yangını hakkında bilgi verdi.

Oktay’ın açıklaması şöyle:

  • “Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş. Bugün ise ekiplerin müdahalesine rağmen alevler rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınamadı. Havanın kararmasıyla çalışmalar yine karadan devam edecek. Zor bir gece daha bizi bekliyor. Sizlere müjdeli haberler vermek umuduyla tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum.”

Bakan Kirişçi 4 Temmuz’u işaret etti

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Vahit Kirişci, Marmaris’teki yangına 2 bin 600 personelle müdahale edildiğini, hava araçlarının sayısının ise 41’e yükseldiğini belirterek, “4 Temmuz’da gece görüşlü 10 helikopteri envanterimize katmış olacağız” dedi. Bakan Kirişci, çalışmaların gece boyunca devam edeceğini, ekiplerin canla başla yangının kontrol altına alınması için çaba sarf ettiğini açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER