A3 Haber

Skandalın sonu yok: Soma’daki şirket, ailelerin hesaplarına haciz koydurttu

Skandalın sonu yok: Soma’daki şirket, ailelerin hesaplarına haciz koydurttu

Skandalın sonu yok: Soma’daki şirket, ailelerin hesaplarına haciz koydurttu
Haziran 22
15:27 2022

Soma Kömür A.Ş., karşı vekalet ücretinin ödenmesi için katliamda yaralanan ve hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin mal varlıklarına ve hesaplarına haciz koydurttu.

Soma’da ölen 301 madencinin aileleri adalet arayışlarına devam ederken bu kez de haciz ayıbıyla karşılaştı. Soma Kömür A.Ş., karşı vekalet ücretinin ödenmesi için katliamda yaralanan ve hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin mal varlıklarına ve hesaplarına haciz koydurttu.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında gerçekleşen maden faciasında hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin ailelerinin açtığı dava dosyalarında hiçbir ödeme yapmayan Soma Kömür A.Ş., 10 bin TL’lik karşı vekalet ücretinin ödenmesi için ailelerin hesaplarına haciz koydurttu. Şirket, tüm tazminatları da kamu kurumu olan Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ödetmişti.

“Soma Davası’nın psikolojik hem ekonomik etkileri devam ediyor”

Soma Katliamı’nda yaralanan ve hayatını kaybeden ailelerin vekilliğini yapan Avukat Seçil Ege, “Böyle bir utanmazlık olamaz. Tüm kamuoyu ve siyasiler bu konuya dikkat vermeli. Soma davası bitmedi. Cezai yargılaması böyle hukuksuzca bitmiş olabilir ama bu katliamın hem psikolojik hem ekonomik etkileri devam ediyor” diyerek kamuoyunu ve siyasetçileri bu meseleye dikkat vermesi gerektiği çağrısı yaptı.

“Bizim tazminatlarımız üzerine haciz koydular”

Soma katliamında hayatını kaybeden işçilerin ailelerin maddi ve manevi tazminat taleplerinin kabul edildiğini, ancak kabul edilmeyenlerin karşı taraf avukatlarına vekalet ücretleri çıkartıldığını hatırlatan Ege, “Bizim dosyamızda da biz dosyayı icraya koyduğumuzda çok uzun süre zaten parayı ödememek için direttiler. İstinaf mahkemesi kararı onamasına rağmen Yargıtay’a taşıdılar. O süreçte de ödememek için hukuki girişimlerde bulundular. Bunun sonrasında paramız icraya yatırıldı. Ancak bu aşamada Soma A.Ş.’nin vekilleri de kendilerine takdiri olunan 10 bin lira vekalet ücretlerini tashil edebilmek için Bakırköy İcra Dairesinde takip başlatmışlar. Böylelikle bizim tazminatlarımız üzerine haciz koydular. Parayı buradan tashil edebilecekleri halde, bizim alacaklı olduğumuz dosyaya bir kuruş bile Soma A. Ş. ödeme yapmadığı halde kendi vekalet ücretlerini alabilmek için hem dosyalarımıza haciz koydular hem de müvvekilim olan 6 kişinin hesaplarına” dedi.

“Soma’nın cezai yargılaması hukuksuzca bitti”

Avukat Seçil Ege “Bu insanlar 8 yıldır hak mücadelesi veriyorlar. Soma A.Ş.’den zaten bir beklentimiz yok, hem patronların cezai yargılanmasındaki tavrını hem vekillerinin tavrını biliyoruz. Ama bir yandan TKİ bu dosyaları uzatabilmek, ödemeleri geciktirmek için ellerinden gelen bütün yasal imkanlarını kullandılar. Bir devlet kurumunun, kendi kurumunun sorumlu olduğu bir olayda kendi vatandaşlarına, kendi kurumunda çalışan işçilerine ve onların ailelerine, bu şekilde hukuku aracı kılarak bunları yapması kabul edilemez” dedi. Evrensel’den Hilal Tok’un haberine göre, Avukat Ege kamuoyuna da çağrı yaptı: “Tüm kamuoyu ve siyasiler bu konuya dikkat vermeli. Soma davası bitmedi. Cezai yargılaması böyle hukuksuzca bitmiş olabilir ama bu katliamın hem psikolojik hem ekonomik etkileri devam ediyor. Hala mücadele veriyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER