A3 Haber

Adalet Bakanı Bozdağ: Haksız tahrik konusu tartışmaya açılmalı

Adalet Bakanı Bozdağ: Haksız tahrik konusu tartışmaya açılmalı

Adalet Bakanı Bozdağ: Haksız tahrik konusu tartışmaya açılmalı
Haziran 23
14:27 2022

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, haksız tahrik indirimine ilişkin “Canavarca hisle öldürme suçunda uygulanmalı mı uygulanmamalı mı sorusunu kamuoyunun dikkatine sunuyorum” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi Ulusal İçtihat Forumu’nda konuştu.

Muğla’da, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya verilen “haksız tahrik” indirimine ilişkin de konuşan bakan Bozdağ, “Haksız tahrik konusunun tartışmaya açılmasında fayda görüyorum, canavarca hisle öldürme suçunda uygulanmalı mı uygulanmamalı mı sorusunu kamuoyunun dikkatine sunuyorum” dedi.

Bozdağ konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

  • “Son olarak bir tartışmaya daha değinmek isterim. Son günlerde her evde, her iş yerinde, sokakta, televizyonda tartışılan bir başka hukuk müessesemiz var. Haksız tahrik müessesesi gerçekten büyük boyutlarıyla tartışılmaktadır. Daha önce de yine kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri konusunda da haksız tahrikle ilgili, takdiri indirim nedenleri tartışılmış, şimdi de diğer 29. maddedeki indirim nedenleri geniş bir boyutta tartışılmaktadır.”
  • “Haksız tahrikin uygulaması konusunda yaşanan tartışmalar, son Pınar Gültekin mahkemesinin kararıyla değil başkaca kararlarla da Türkiye’nin gündeminde çok yoğun yer aldı. Çünkü sonuçta haksız tahrik müessesesi, yüzyıllardır olan ve bütün hukuk sistemlerinde varlığını koruyan bir müessesedir. Bu müesseseye hayatiyet kazandıracak, adalet duygusunu güçlendirecek, uygulamalara vesile kılacak, adaletsizliği önleyecek uygulamalara fren olacak bir içtihat ve bir değerlendirme elbette Yüksek Mahkemenin ve yargının da son derece üzerinde durması gereken bir konu olduğuna yürekten inandığımı burada ifade etmek isterim”

Ne olmuştu?

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’ya yönelik karar tartışma yaratmıştı.

Mahkemenin sanığa uyguladığı haksız tahrik indirimi tepki toplamıştı. Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada katil Cemal Metin Avcı, önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış, cezası daha sonra haksız tahrik indirimiyle 23 yıla düşürülmüştü. Ceza kesinleşirse, katil 14.5 yıl sonra serbest kalacak.

İlgili haberler:

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER