A3 Haber

Marmaris yangınına ilişkin Kirişçi ve Soylu’dan açıklama: Tespit edilen bir şüpheli var

Marmaris yangınına ilişkin Kirişçi ve Soylu’dan açıklama: Tespit edilen bir şüpheli var

Marmaris yangınına ilişkin Kirişçi ve Soylu’dan açıklama: Tespit edilen bir şüpheli var
Haziran 23
11:45 2022

Geçtiğimiz günlerde Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, açıklamalarda bulundu. Yangının kontrol altına alınamadığını belirten Tarım Bakanı Kirişçi, “Yangını yarın kontrol altına alma durumumuz olabilir.” dedi. Bakan Soylu ise, “Yangının çıkışına dair bir tespitimiz ve bir kimliğimiz var” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Soylu Marmaris’teki yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangınla ilgili açıklama yaptı.

Kirişci’nin açıklamaları şu şekilde:

  • “Neredeyse soğutma çalışma yapabileceğimiz bir noktaya geldik. Bu şartların devam etmesi durumunda, hava sıcaklığının ve rüzgar hızının artmaması temennimizdir dedik ama maalesef bu endişemiz gerçek oldu. Rüzgardaki artış ve sıcaklıktaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına neden oldu. Rüzgar biraz artacak ama dün kadar olmayacak. Akşama doğru daha olumlu gelişmeler bekliyoruz.
  • Hava araçlarımızla ilgili bilgi vermek durumdayız. 41 adet, 14ü uçak, 27’si helikopter olmak üzere bugün itibariyle 12+1 uçak ve 45 helikopterimiz var. Yani toplamda 41 olan sayı bugün 57. Biz herhangi bir şekilde uluslararası bir yardım talebinde bulunmadık. Bize yardım etme duyguları geldi. Bunların başında Katar’ın 3 adet helikopteri, Azerbaycan’ın da bir adet uçağı teklifte bulundu. Biz de bunu değerlendirdik.

“Yangını yarın kontrol altına alabiliriz”

  • 21 adet TOMA, 3 adet TOMA da jandarmadan olmak üzere vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak üzere görev alıyor. Binin üzerinde Orman Genel Müdürlüğü, 1600 AFAD’ın bünyesinde 2600 kamu görevlisi kahraman edasıyla mücadele veriyor.
  • Yangın kontrol altına alınmış değil. Yangını yarın kontrol altına alma durumumuz olabilir.
  • 51 haneden 151 kişinin bölgeden tahliyesi yapıldı.
  • Bizim tabi bakanlık olarak ilgili olduğumuz bir alan değil. Ama tabii ki her vatandaşımız gibi bizim de aklımıza geliyor.”

Tatilcilerden helallik istedi

Bakan Kirişci sözlerinin devamında tatilcilerden helikopterlerin yaptığı sesten dolayı helallik istedi, Kirişçi, “Sabah şeyin dün bugün buralarda tatilini geçiren bütün vatandaşlarımızdan biz helallik istiyoruz. Hani birilerinin o helalleşmesi vardır ya biz bu manada helallik istiyoruz. Çünkü onlar buraya tatillerini geçirmek üzere geldiler. Ama yangın hadisesiyle birlikte neredeyse her 15-20 saniyede bir hava aracımızın ikmal yapması nedeniyle üzerimizden uçuşu nedeniyle vermiş olduğu gürültü, bundan dolayı da biz onlardan helallik istiyoruz” diye konuştu.

Sabotaj şüphesi

Yangın bölgesinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları ise şu şekilde:

  • “Gece itibarıyla sabaha kadar kara çalışmalarımız devam etti. Bugün, ilk kez TSK envanterinde bulunan bir kere 7-10 ton su atabilen helikopterler de görev başındadır. Bir kerede 7-10 ton su atabilen helikopterler de ilk kez kullanılıyor.
  • Şunu açıkça söylemek lazım, Biz ilk yangın ve afetlerimizi yaşamıyoruz. Biz geçen sene dünyanın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Bu yangınlarda nasıl mücadele edildiğini gerek STK’lar olsun gerek kamu kuruluşlarımız olsun, el birliğiyle bir mücadele ortaya koyulmuştur. Sele gideriz yanlış bilgilerle vatandaşımızı yanıltmaya, meseleye yardımcı olmaktan ziyade bu meseleden nasıl bir karmaşıklık ve kaos oluşturabilirim düşüncesinde anlayışla karşı karşıyayız.

Soylu, yangının nedeninin sabotaj mı sorusuna ise, “Yangının çıkışına dair şüpheli bir tespitimiz ve bir kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER