A3 Haber

Marmaris’te orman yangını: Alevlerle mücadelede üçüncü gün

Marmaris’te orman yangını: Alevlerle mücadelede üçüncü gün

Marmaris’te orman yangını: Alevlerle mücadelede üçüncü gün
Haziran 23
09:25 2022

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın üçüncü günde devam ediyor. Havadan ve karadan müdahale ediliyor. Bu sabah tekrar helikopter ve uçaklar yangını söndürmek için havalandı. Alevler Çöplük, Yeşilvadi Mahallesi ve Okluk Koyu’nu tehdit ediyor.

Muğla’nın Marmaris ilçesinin Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran’da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor.

Bördübet Yedi Adalar mevkiini saran alevler kısa sürede geniş alana yayıldı, Hisarönü Mahallesi ve Değirmenyan’ı mevkine ilerledi. Bölgedeki 20 evde bulunan toplam 68 kişi, 40 hayvan ve beş araç tahliye edildi.

200 hektarı aşkın alanda etkili orman yangınında, ilerleyen alevler şimdi de Çöplük, Okluk Koyu ve Yeşilvadi Mahallesi’ni tehdit ediyor. Sabahın ilk ışıklarında havalanan uçak ve helikopterler alevlere müdahale ediyor.

Marmaris Belediyesi: Dört noktada alevler yükseliyor

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Okay, yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Zor bir gecenin ardından sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale tekrar başladı. Değirmenyanı Kürardı’nda soğutma çalışmaları sürüyor. Ancak dört noktada hala alevler yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Oktay, şunları söyledi:

  • “Ekiplerin karadan da çalışması devam ediyor. Korkumuz öğleden sonra rüzgarın artması. Umarım o saate kadar özellikle havadan yoğun bir müdahale ile tüm alevler söndürülür ve hepimiz rahat bir nefes alırız.”

Soylu ve Kirişçi’den açıklamalar

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris yangını hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hava araçları hakkında bilgi veren Bakan Kirişci, “12 uçak ve 45 helikopterimiz var bugün itibariyle. Dün 41 olan sayı bugün 57’ye çıktı. Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. Dost ve kardeş ülkelerden bize yardım etme talepleri geldi. Katar 3 helikopter, Azerbaycan 1 uçak tahsis etmeyi teklif etti. Bunu değerlendirdik. 48 helikopterimiz, 13 uçağımız olacak. Toplam 61 hava aracı olacak. 253 arazöz sahada aktif. Bize sağladıkları araç gereç bakımından Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. 24 TOMA şu an vatandaşımızın can ve mal emniyetini saplamak üzere görev alıyor. Binin üzerinde orman çalışanı bin 600 aracın koordinasyonunda kamu görevlileri sahada. Kahramanca çalışıyor. Bakanlığımız startından akredite olan olmayan tüm STK’lar yürekleriyle destek veriyorlar. Onlara da teşekkür ediyorum” dedi.

“Meteorolojik veriler çalışmalarımıza ışık tutuyor” diyen Kirişci, “Dün endişelendik, bugün sabah özellikle havanın nemi yüzde 91’e çıktı. Bu meteorolojik verilerden olumlu yararlandık. Bugün düne göre rutubet daha gazla olacak. Hava sıcaklığı bir miktar artabilir ama dünkü düzeyde olmayacak. 103 aile, 274 birey zarar görmesin diye yangına yakın bölgelerde ikamet eden vatandaşlar tahliye edildi” ifadelerini kullandı.

“Her türlü tahsis işlemini iptal ettik”

Yanan alanların herhangi bir spekülasyona mahal vermeden hemen ağaçlandırılacağını belirten Bakan Kirişci, “50 bin 500 hektar alanı geçen sene kaybettik. Bu konuda boş durmadık 28 bin 500 hektar doğal olarak gençleştirildi. Çalışmalar hala devam ediyor. İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak. Bugün olumlu ve somut gelişmeler bekliyoruz. Bu yangın meselesi bittikten sonra bu alanlar için herhangi bir spekülasyona meydan vermeden ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. Buralar ülkemizin en gözde yerleri. Her türlü tahsis işlemini dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik.”

Kirişci açıklamasında, “Yaklaşık 3 bin hektarlık alan yangından etkilendi” dedi.

“Bir kimlik tespit edildi”

Orman yangınının nasıl başladığı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, bu konuda bir kimlik tespiti yaptıklarını belirten İçişleri Bakanı Soylu, “Orman yangınını başlangıç konusunu yerinde tetkik ettik. Bizim bir tespitimiz var. Hem emniyet istihbaratta hem de jandarmanın tespiti oldu. Bu konuda bir açıklamayı yakın zaman içinde yapacağız. Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz var. Çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz. Bir kimlik tespit edildi. Yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

AFAD’dan açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına bin 12’si Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplamda 2 bin 851 personelin müdahale ettiğini ve bölgedeki 274 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada şimdiye kadar herhangi bir can kaybının yaşanmadığı, herhangi bir kayıp ilanının olmadığı belirtildi. Ayrıca 7 kişinin dumandan etkilendiği, bunlardan 3’ünün tedavisinin sürdüğü belirtildi.

AFAD’ın yangının üçüncü günündeki değerlendirmesi ve aktardığı bilgiler şöyle:

  • “21 Haziran 2022 Salı günü Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları devam etmektedir. 21.06.2022 tarihi saat 14:02’de Dalaman’da, 22.06.2022 tarihi saat 09:30’da Fethiye’de, Saat 13:50’de Köyceğiz’de ve saat 14:20 ‘de Seydikemer’de çıkan yangınlar kontrol altına alınmıştır. Çalışmalar Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde yürütülmektedir.
  • 1012’si Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplamda 2.851 Personel görev yapmaktadır. AFAD koordinasyonunda Muğla iline 14 ilden toplamda 111 araç görevlendirmesi yapılmıştır. Bölgedeki çalışmalar için; 41 Hava Aracı (27 helikopter, 14 uçak), 330 arazöz ve 96 iş makinesi, 28 itfaiye ve su tankeri, 24 TOMA, 2 İHA olmak üzere, toplamda 815 araç görevlendirilmiştir.
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, 23.06.2022 tarihinde sıcaklığın en yüksek 34 derece, rüzgâr 22 km/sa ve nem oranı %36 olması tahmin edilmektedir.
  • Yangınlar sırasında Marmaris ilçemizde toplamda 274 kişi tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan talep edenler otelde misafir edilmektedir. Ayrıca, 83 hayvan ve 52 aracın tahliyesi sağlanmıştır.
  • 11 tahliye edilen vatandaşımıza barınma hizmeti verilmektedir
  • Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 12 personel ile hasar tespit çalışmalarını yürütmektedir.
  • 50 personel ve 16 platformlu araç görev yapmaktadır. Afet Enerji Grubu il genelinde enerji nakil hattı hasarı bulunmadığı ve elektrik verilemeyen mahalle bulunmadığı bilgisini iletmiştir.
  • Yangın sahasında 9 personel görev yapmaktadır. Muhtemel arızalara karşı ekipler hazır bekletilmektedir. 5 mobil baz istasyonu olası ihtiyacı karşılamak için sahada hazır beklemektedir.
  • Can kaybı ve kayıp vatandaşımız bulunmamaktadır. Yangın nedeniyle 7 kişi dumandan etkilenmiş olup 3 kişinin hastanede tedavileri devam etmektedir. Alandaki sağlık ekipleri ise şöyle:
  • 13 ambulans,
  • 15 UMKE aracı,
  • 1 Motorize Tim
  • 1 komuta kontrol aracı ve
  • 135 personel ile müdahalede bulunmaktadır
  • Bölgede 1.250 çorba, 1210 kumanya, 3.150 sıcak yemek, 250 ikram malzemesi, 3.080 su dağıtımı yapılmıştır.
  • 48 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.
  • 22 Haziran 2022 tarihinden itibaren Muğla İli genelinde yangın afeti nedeniyle su kesintisi ya da basınç düşüklüğü yaşanan mahalle-mevkii bulunmamaktadır.
  • Muğla Defterdarlığından 10 personel hazır şekilde sahada beklemektedir.
  • Merkez Bölge Trafik ve bağlı istasyonlarına ait yangın bölgesi sorumluluk alanında ve güzergahlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.

Bir kişi gözaltına alındı

TRT Haber’in edindiği bilgiye göre, yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Gözaltındaki kişinin ifade işlemleri sürüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’te orman yangını bölgesinde yaptığı açıklamada, “Yangının nasıl çıktığına dair bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Yakın zamanda bunu paylaşacağız” demişti.

Soylu: Yangınla ilgili gözaltına alınan kişi suçunu itiraf etti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’teki yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini söyledi.

34 yaşında Marmaris doğumlu S.A. olduğunu aktaran Soylu, şunları söyledi:

“Emniyet ve jandarma şüpheliyi biraz önce yakaladı. Ayrıca iki benzin bidonu da var olay yerinde. Kendisi de itiraf etti. O bölgeyle ilgili geçmişten kalan ticari bir anlaşmazlık sebebiyle, aile arasındaki anlaşmazlık sebebiyle kendisinin kızarak yaktığını hatta kendisini de öldürmek istediğini söyledi.”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER