A3 Haber

BDDK’dan TL ticari kredi kullanımında yeni koşul

BDDK’dan TL ticari kredi kullanımında yeni koşul

BDDK’dan TL ticari kredi kullanımında yeni koşul
Haziran 24
20:49 2022

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi.

15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

BloombergHT’nin aktardığına göre yeni düzenlemeyle, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ve bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

Dolar/TL kuru, BDDK’nın TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşullara ilişkin haber akışı sonrasında yüzde 4’e varan düşüşle 17’nin altını test etti. Dolar, 16.52 TL’ye, avro ise 17.41’e kadar geriledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER