A3 Haber

Efe Rakı, sendikalı olduğu için 24 işçiyi işten attı

Efe Rakı, sendikalı olduğu için 24 işçiyi işten attı

Efe Rakı, sendikalı olduğu için 24 işçiyi işten attı
Haziran 24
15:29 2022

İzmir Menderes Organize Sanayi Bölgesinde yer alan 150 işçinin çalıştığı Distile (Efe Rakı) fabrikasında 24 işçi Tekgıda-İş Sendikasına üye olduğu için işten atıldı.

Tekgıda-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi, Türk Metal İzmir Şube Başkanı, Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı, Tekgıda-İş 3 ve 7 No’lu şube yöneticileri, örgütlenme uzmanları, atılan işçiler ve Öz Gıda-İş üyesi işçiler de katıldı.

Sık sık “Atılan işçiler geri alınsın”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Anayasal hakkımız engellenemez”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganları atılırken açıklamayı Tekgıda-İş 7 No’lu Şube Başkanı Ömer Atabay okudu.

“Yetki çoğunluğunu sağladık”

Atabay, “Efe Rakı, Distile işçileri, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlerden dolayı anayasal hakları olan sendikaya üye olma haklarını kullanıp üye olmuşlar ve yeterli çoğunluğa ulaşmışlardır. Akabinde sendikamız bakanlığa 3 Mart 2022 tarihinde yetki başvurusunda bulunmuştur. Çalışan 84 üye olarak yeterli çoğunluğu sağladığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikamıza resmi olarak bildirilmiştir” diyerek süreci anlattı.

“Üç işçiye bir kamera…”

Bunun üzerine Efe Rakı yönetiminin anayasal haklarına saygı duymadığını, ilk olarak 8 işçiyi, ardından baskı kurarak 3 işçiye 1 kamera düşecek şekilde fabrika içini yoğun kameralar ile donatıldığını aktaran Atabay, 21 Mart’tan bu yana işten atmaların devam ettiğini söyledi. İşten atmalara ilişkin işverenin “üretim azalması, küçülme” gibi gerekçeler sunduğunu ancak bir yandan da işçi alımlarının sürdüğünü belirten Atabay, Mayıs ayında performans düşüklüğü ile işten atmaların olduğunu, son olarak 20 Haziran’da da 6 işçinin daha çıkarıldığını ve toplam sayının 24’e ulaştığını ifade etti.

“Atılan işçileri geri alın”

Efe Rakı yönetiminin, bilinçli olarak yetkisiz mahkemeye itiraz ettiğini ve süreci uzatma yolunu seçtiğini dile getiren Atabay, hukuksal mücadelenin de başladığını belirtti. Atabay, son olarak şunları kaydetti: “Efe Rakı yönetimine son kez barış elini uzatıyoruz. İşçilerin anayasal haklarına saygı duyun. İşten çıkartılan işçileri bir an önce işbaşı yaptırmanızı istiyoruz. Aksi durumda mücadelemizi büyüteceğimizi sadece fabrikanızın önü değil, tüm alanların eylem alanlarımız olacağını belirtiyoruz.”

“Gelin toplu sözleşmemizi bağıtlayalım”

Açıklamada konuşan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, “Armudun sapı üzümün çöpü diyerek arkadaşlarımızı kapının önüne koydunuz. Lütfen uzattığımız eli sıkın, atılan işçileri geri alın. Gelin toplu iş sözleşmemizi bağıtlayalım” dedi.

“Sendikalaştıktan sonra baskılar arttı”

Gazetemize konuşan Efe Rakı’dan atılan işçilerden bir kadın işçi, eşiyle birlikte çıkarıldığını, sendikanın girmesiyle birlikte baskıların arttığını söyledi. Sendikalı olmanın anayasal hakları olmasına rağmen işverenin yetkiyi saymadığını söyleyen işçi, artan baskılarla birlikte içeride çalışan işçilerle de konuşamadıklarını aktardı.

Bir şişeyi bahane ederek işten çıkarıldıklarını belirten başka bir kadın işçi ise, “Makinenin yapacağı işi bize yaptırmaya çalıştılar. Bir yandan küçülme diyorlar ama bir yandan alımlar sürüyor” diyerek tepki gösterdi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER