A3 Haber

İmamoğlu: Kim kendisini yurttaşlardan daha önemli görüyorsa günü gelir boyunun ölçüsünü alır

İmamoğlu: Kim kendisini yurttaşlardan daha önemli görüyorsa günü gelir boyunun ölçüsünü alır

İmamoğlu: Kim kendisini yurttaşlardan daha önemli görüyorsa günü gelir boyunun ölçüsünü alır
Haziran 24
12:59 2022

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu iktidara yüklenerek, “Çocuğunuzun, ailenizin ferdi olan kurumlara destek olmak, kamu kurumları üzerinden destek olmak ayıptır, zulümdür, milletimizin ahlakına, inancına sığmaz. Şeytanın aklına gelmeyecek hesaplar, ne yazık ki utanç verici şeyler yapıyorlar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde ‘Hizmette 3’üncü Yıl Sunumu’nda açıklamalarda bulundu.

Artan maliyetler ve döviz artışının İBB’nin gelir gider dengesini bozduğunu söyleyerek sözlerine başlayan İmamoğlu, “İhalelerimize firmalar artık girmemeye başladı çünkü maliyetlendiremiyorlar” dedi.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) çoğunluk elde edebilmek için atamalar yapıldığını söyleyen İmamoğlu, “İstanbul’un UKOME’sini ele geçirme hamlelerinin altında ne yattığını biz anlayamadık. Zaman geçtikçe anlıyoruz. Bu saatten sonra şeytanın aklına dair de hesaplar yapmak zorunda olduğumuzu buraya yazayım.” ifadelerini kullandı.

İBB bünyesindeki öğrenci yurtlarının kapasitelerinin yetersiz olduğuna ve yatak sayılarındaki azlığına dikkat çeken İmamoğlu, vakıflara yapılan mali yardımlara tepki gösterdi. İmamoğlu, “Binlerce yatak yurdu olan vakıflara destek olma bilinci bizim ahlakımızda var mıdır? Yapılamaz bu. Çocuğunuzun, ailenizin ferdi olduğu kurumlara destek olmak kamu kaynakları üzerinden destek olmak ayıptır, zulümdür” şeklinde konuştu.

Erdoğan’a kendi sözleriyle gönderme

İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

  • Ülke ekonomisinin nasıl yönetildiği herkesi, her kurum ve kuruluşu olduğu gibi yerel yönetimleri de doğrudan etkiliyor. Bir yandan akaryakıta, enerjiye yapılan büyük zamlar ve dövizdeki hızlı artışlar belediyelerdeki gelir gider dengesini inanılmaz derecede bozuyor. İnanın maliyet hesaplayamıyoruz. İhalelerimize firmalar artık girmemeye başladı çünkü maliyetlendiremiyorlar. Diğer yandan artan yoksulluk ve işsizliğin yol açtığı sosyal yaraları sarabilmek için belediyemizde ayırdığımız paylar inanılmaz rakamlara doğru çıkmakta. Görevi devraldığımızdan bu güne sosyal yardıma ayırdığımız bütçe tam 6 katına ulaşmak üzere.
  • İstanbul’un çok büyük ve ağır sorunlarını çözmenin uğraşı içinde bulunan belediye yönetimine destek olmak hiç kuşkusuz merkezi yönetimin görevidir. İstanbul’un geleceğini karartacak politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir.
  • ‘Merkezi hükümet İBB’ye adeta politik terör uygulamıştır’ diye başlayan cümle.. O cümleler bugüne nasıl da cuk oturuyor. Nasıl da bugünü anlatıyor, sanki bugünü anlatıyor, sanki ben demişim gibi. O cümlelerin sahibi ben değilim. O cümleleri 1995’in Mayıs ayında kuran kişi bugünün cumhurbaşkanı sayın Erdoğan. Bugün ben ne desem inanın az gelir.
  • İBB’ye yönelik hukuk ve edep dışı uygulamaların haddi, hesabı yok. Yaptıklarını saymaya başlasam burada başka bir şey konuşmaya vaktimiz kalmaz. Ülkemiz adına hüzünleniriz. Onun yerine ben bütün bu hukuk dışı, baskıcı uygulamaları yapanlara bir soru sormak istiyorum. Bütün bu zorbalıklarınız ve ayak oyunlarınız işe yarıyor mu? Ne yaparsanız yapın, bizim daha iyi hizmet sunmamızı, yeni yatırımlar yapmamızı, kangren haline getirdiğiniz sorunlara çözüm üretmemizi engelleyebiliyor musunuz? Asla.

“Bu sürecin neresinde adalet neresinde kalkınma var?”

  • Biz, kamu yatırımlarını bir avuç insanın zenginleşme aracı olarak görmüyoruz. 3 yıldır tüm harcamalarımızı şeffaf, katılımcı ve yalnızca kamu yararı gözeterek yapıyoruz. Hizmet kalitemizi ve çeşitliliğimizi sürekli geliştiriyor ve bu kriz koşullarında bile yatırımlarımızı istikrarlı bir şekilde artırıyoruz.
  • Çıkardıkları her engeli aştık. Bazı ulaşım projelerimiz merkezi yönetimin kararsızlığı sebebiyle hizmete konulamadı. Merkezi yönetim bizim gösterdiğimiz kararlılığı gösteremiyor. Cumhurbaşkanlığına bu konuyu açtığımızda hepsi kaçıyor. Yaşadıklarından dert yananlar iktidar gücüne sahip oldular, yaşadıklarının misli misli fazlasını yaşatmakta beis görmüyorlar. Bu sürecin neresinde adalet var neresinde kalkınma var? Ama her şey çok güzel olacak.
  • 23 Haziran 2019’da yüzde 11 olan belediyemizdeki kadın yönetici oranı bugün yüzde 22’ye çıktı. Yüzde 15 olan kadın çalışan oranımızı yüzde 18’e çıkarttık. Bunlar inanın basit birer sayı değil. Kadının ekonomik ve toplumsal hayatta eşit olarak yer alması için atılmış adımlardır bunlar. 2021’de yüzde 277 artışla 125 bin dar gelirli birey ya da aileye nakit destek sağladık.
  • İstanbulkart ile 206 bin aileye ihtiyaç durumuna göre 100, 200, 400 lira arasında değişen miktarda aylık nakit destek verdik. İstanbul Vakfı aracılığıyla 231 bin aileye kurban eti dağıttık. 3 binden fazla aileye yenidoğan paketi ulaştırıyoruz. Askıda fatura kampanyamızla 100 binden fazla ihtiyaç sahibi ailenin 356 binin üzerinde su ve doğalgaz faturasının ödenmesine yardım ettik. Halk Ekmek aracılığıyla 45 binden fazla aileye ekmek desteği sunuyoruz. Özkaynaklarımızla finanse ettiğimiz çok değerli bir tesisi bitirip hayata geçirdiğimiz İstanbul’daki Halk Ekmek Fabrikamızın ismini de Ahmet İsvan Halk Ekmek fabrikası olarak hizmete açıyoruz.
  • Bizim belediyecilik modelimizde insana yardımın en önemli boyutunun eğitime yatırım olduğunun bilincindeyiz. Bugüne kadar 32 yuvamız hizmette. 30 tanesi daha eylül ayında hizmete giriyor. Biz bu kreşlerimizin sayısını 150’ye çıkarıyoruz.
  • 75 bin üniversite öğrencisine yıllık 4 bin 500 burs vereceğiz. ‘Yıllardır partimizi üniversite öğrencilerine burs veremiyoruz çünkü bu iptal edildi AYM’de CHP tarafından’ dediler ya. Nasıl çatır çatır verildiğini gösterdik. Niyetiniz vermekse bunu verirsiniz, kimsede bize hesap sormadı. Başkasına vermeyi tercih ediyorsanız o da sizin tercihiniz. Biz gençlere verirken gururla veriyoruz.
  • Belediyemiz tarihinde ilk kez üniversiteler için 622 yatak kapasiteli 3 kız öğrenci yurdunu açtık. Bir erkek öğrenci yurduda açılışta. Eylül ayında üniversite öğrencilerimizin karşısına tam 2 bin 700 yatak kapasitesi ile çıkıyoruz. Seneye bunu 5 bin yatak kapasitesine çıkaracağız. Pandemi döneminde online eğitim sürecine yönelik duyarsız kalmadık ihtiyaç sahibi tam 40 bin öğrencimize tablet dağıttık. Dezavantajlı semtlerimize ilgi gösteriyoruz.
  • İnsan ayrımcılığını, partizanlığı bu süreçlerin içerisinden söküp attık. Sosyal yardımları siyasi istismar alanı olmaktan çıkarttık. Bu sosyal destek ve yardımları ülke bu kadar kötü yönetildiği için yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. İnsanların yardımı ve destekle hayat sürdürmesine dayalı bir sistem uzun süre ayakta kalamaz.

“UKOME’yi ele geçirme hamlelerinin altında ne yattığını anlayamamıştık”

  • Çok yakında Millet İttifakı’nın ve 6’lı masanın genel seçim zaferiyle bütün Türkiye tam da bu anlayışla yönetilecek. Tam da o zaman bizlerde İstanbul’da çok daha büyük başarılara adım atacağız.
  • UKOME’nin yapısı sebebiyle taksi sistemini uygulamaya geçiremedik. Görevimizin 4’üncü ayında oradaki çoğunluk sayımızı değiştirmek adına bakanlıklardan temsilci adadılar.Oradaki çoğunluk sayımızı değiştirmek adına anlamsız bakanlıklardan temsilciler atayarak 5 yeni üyeyle beraber İstanbul’un UKOME’sini ele geçirme hamlelerinin altında ne yattığını biz anlayamadık. Zaman geçtikçe anlıyoruz. Bu saatten sonra şeytanın aklına dair de hesaplar yapmak zorunda olduğumuzu buraya yazayım. Marifeti olan herkesi desteğe davet ediyoruz.
  • Buradan Tayfun’u selamlıyorum. Hukuksuzluğa karşı mücadelemizi verirken o kardeşlerimiz için de İstanbul’a hizmet etmeye devam edeceğiz.

“Vakfa destek olmak ayıptır, zulümdür”

  • Müze Gazhane’de düzenlenen etkinliklere tam 200 bin İstanbullu geldi. Bu sayı 1 milyona yakın olacak. İki hafta önce ‘Z Kuşağı’ ile ilgili bir etkinlik yaptık tam 100 bin genç buluştu. ‘Koltuk Senin’ projemizle 24 yaş altı gençlerimizi kültür sanat etkinlikleriyle buluşturduk.
  • İktidar, gençlerin hayallerini ve umutlarını çalıyor. Koca İBB’nin 1 yatak yurdu yok. Binlerce yatak yurdu olan vakıflara destek olma bilinci bizim ahlakımızda var mıdır? Yapılamaz bu. Çocuğunuzun, ailenizin ferdi olduğu kurumlara destek olmak kamu kaynakları üzerinden destek olmak ayıptır, zulümdür. Milletimizin ahlakına, inancına sığmaz. İstanbul’da elde ettiğimiz sonuç iktidarın muhalefeti karaladığı her iftirayı boşa çıkarıyor.
  • Kim ne derse desin biz bu şehre yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Çünkü buna mecburuz. Çünkü biz Nureddin Sözen gibi halkçı başkanların bayrağını taşıyoruz. Bizim üzerimizde 23 Haziran seçimi ve Millet İttifakı’nın sorumluluğu vardır.
  • Üç yılda çok büyük başarılara imza attık. Bütün engellemelere rağmen bunları başardık. Siz bizi birde Millet İttifakı iktidarında görün. Çok değil geçende söyledim ‘Allah’a havale ediyorum sizleri’ dedim sonra durdum lafımı geri aldım. Allah’a havale ediyordum ama uyarıyorum bir yılınız kaldı, ondan sonra sizi Allah’a da havale edemeyeceğiz. Seneye bu zamanlar çok güzel günlerde hizmetlerimize devam etmek dileğiyle.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER