A3 Haber

İzmir depremzedelerine “boşaltın” talimatı hayat pahalılığına takıldı: İzmir Valiliği kararı iptal etti

İzmir depremzedelerine “boşaltın” talimatı hayat pahalılığına takıldı: İzmir Valiliği kararı iptal etti

İzmir depremzedelerine “boşaltın” talimatı hayat pahalılığına takıldı: İzmir Valiliği kararı iptal etti
Haziran 24
20:04 2022

İzmir’de depreminin ardından AFAD’ın Bayraklı’daki konteyner kentte geçici olarak barınan depremzedelere konteyner kenti üç hafta içinde boşaltmaları gerektiği bildirildi. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan,  “Yüksek kira, depozito ve nakliye bedelini birçok aile temin edemeyecek ve mağdur olacak” diyerek karara tepki gösterdi. Kararda geri adım, İzmir Valiliği’nden yapılan “Süresiz olarak iptal edildi” açıklamasıyla geldi.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, AFAD’ın Bayraklı’daki konteyner kentte geçici olarak barınan depremzedelere konteyner kenti üç hafta içinde boşaltmaları gerektiğinin bildirildiğini açıkladı. Özkan yazılı açıklamasında konteyner kentte kalanların konaklama süresinin bir yıl daha uzatılması talebinde bulunduklarını da belirtti.

İzmir Valiliği depremzedelerin talepleri sonrasında taşınma işlemini iptal ederken konteyner kentte kalan depremzedelere ev bulmaları için süre tanınacağını açıkladı.

Özkan’ın yazılı açıklaması şu şekilde:

  • “30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem sonrasında evi yıkılan depremzedelerin bir kısmı İzmir ili, Bayraklı ilçesindeki konteyner kent adıyla bilinen geçici konaklama merkezinde, bir kısmı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Uzundere Konutları’nda ikamet etmektedir.
  • Konteyner Kent’te ikamet etmekte olan tüm depremzedeler 22.06.2022 tarihinden itibaren aranarak üç hafta içinde konteyner kentten ayrılmaları gerektiği söylenmiştir. AFAD Konteyner Kent Yönetimi tarafından konteyner kentin 2022 yılı temmuz ayında sonunda tamamen boşaltılacağı belirtilmiştir. Üç haftalık süre zarfında ev bulmanın zorluğu yanında yüksek kira, depozito ve nakliye bedelini birçok aile temin edemeyecek ve mağdur olacaktır. Konaklama merkezimizin geçici olduğunu kabul etmekle birlikte, zaten evini kaybederek mağdur durumda olan yurttaşlarımızı daha fazla mağdur etmemek adına konaklama sürecinin en azından bir yıl daha uzatılmasını talep etmekteyiz.
  • Depremi yaşadığımız ilk günden bu yana depremzedelerin yanında olan İzmir Büyükşehir Belediyemiz, evini kaybeden birçok yurttaşımıza Uzundere Konutları’nda konut tahsis ederek yaraların sarılmasına vesile olmuştu. T.C. Sayıştay Başkanlığı’nca bu uygulamayla kamu zararı oluştuğu tespit edilmiş ve konutların boşaltılmasına vesile olmuştur. Bu uygulamayla kamu kaynakları rant maksadıyla hiç edilmemiş, aksine halk için kullanılmıştır. Bu vesileyle barınma hakkının evrensel bir insan hakkı olduğunu hatırlatıyor, saygılarımızı sunuyoruz.”

Vali Köşger talimatı iptal etti

İZDEDA Başkanı Özkan, konteyner kentin üç hafta içinde boşaltılması bildirimin yapılmasının ardından depremzedelerin tepkisi ve talepleri üzerine İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in talimatı iptal ettiğini söyledi. Özkan,  AFAD’tan gelen boşaltma talimatının süresiz olarak iptal edildiği bilgisini verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER