A3 Haber

Katile “haksız tahrik” indirimi, Pınar Gültekin için eyleme katılan kadına hapis cezası!

Katile “haksız tahrik” indirimi, Pınar Gültekin için eyleme katılan kadına hapis cezası!

Katile “haksız tahrik” indirimi, Pınar Gültekin için eyleme katılan kadına hapis cezası!
Haziran 24
11:43 2022

Muğla’da Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin için adalet isteyen kadınlara dava açıldı. İki yıl önce İzmir’de Pınar Gültekin için adalet isteyen ve gözaltına alınan kadınlardan birine hapis cezası verildi.

Muğla’da Cemal metin Avcı, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i boğduktan sonra varile koyup yaktı ve üzerine beton dökerek delilleri de gizlemeye çalıştı. Cemal Metin Avcı’nın ‘canavarca hisle, eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme’ suçundan yargılandığı davada Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi, önce ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi daha sonra ise bunu ‘haksız tahrik indirimiyle’ 23 yıla düşürdü.

Bu karar kadınların tepkisine neden olurken, aynı davada yardım etmekten yargılanan Avcı’nın aile üyelerinin tamamı ise beraat etti.

Adalet isteyen 15 kadın gözaltına alınmıştı

Öte yandan Pınar Gültekin’in vahşice katledilmesinin ardından, tüm Türkiye’de kadınlar sokağa çıkmış ve adalet talebiyle eylem düzenlemişti. Pınar Gültekin için 21 Temmuz 2020’de İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis müdahale etmiş, 15 kadın gözaltına alınmıştı.

12 kadına dava

Gözaltına alınan 12 kadın hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasıyla dava açıldı.

Bir kadına hapis cezası

21 Haziran tarihinde İzmir 47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 11 kadın hakkında beraat kararı verildi. Öte yandan Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi Meryem Yıldırım’a 5 ay hapis cezası verildi ve ceza ertelendi.

“Korku yaratıyor”

Konuya ilişkin Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’a konuşan Yıldırım, “Erkek adalet/erkek devlet bugün kadınların aleyhinde kararlar vererek, kadın mücadelesine bu ve bunun gibi biçimlerle saldırarak bir egemenlik ve korku yaratıyor. Böylece erkek egemen kapitalist sömürü düzenini sürdürmektedir” dedi.

Yıldırım açıklamasının devamında şöyle konuştu:

“İşte bu yüzdendir ki Pınar’ın katiline tahrik indirimi uygularken, Pınar’ı savunan kadınları cezalandırmak istiyor. Bizler katledilen her kadın için sokaklarda olmaya, kadın katillerinden hesap sorma bilinci ile mücadele etmeye devam edeceğiz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER