Site icon A3 Haber

“Ege’nin en büyük çevre katliamı”: Tarımsal sulama kanalına siyanür karıştı

Manisa Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren üç fabrika Karaali Köyü’nün tarımsal sulamada kullandıkları sulama kanalına siyanür ve sülfür atıklarını bıraktı. Kanalın yakınında faaliyet gösteren bir fabrikada sekiz işçi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Manisa Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’ndeki 3 fabrika dün akşam saatlerinde siyanür ve sülfür atıklarını Karaali Köyü içinden geçen sulama kanalına bıraktı. Kanal yanında faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan 8 işçi gazdan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

“Ege’nin en büyük çevre katliamı”

Karaali Köyü’nde tarım arazileri zehirlenen köylülerle birlikte sulama kanalı önünde basın açıklaması yapan İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, yetkilileri Ege’nin en büyük çevre katliamına kayıtsız kalmakla suçladı.

Siyanür ve sülfür atıklarıyla zehirlenen tarım sulamasında kullanılan suyun Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 3- 4 fabrika tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Akan, yaşanan katliamı şöyle anlattı:

“Tarım alanlarını ve insanları zehirliyorlar”

Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim İl Müdürü’ne seslenen Akan, “O koltukta neden oturuyorsun?” diyerek şöyle devam etti:

“Çevre katliamına sebep olan fabrikaların sahipleri kimdir?”

“Suyu içen hayvanlar anında ölüyor”

Demirköprü Barajı kapaklarının açılarak suyun akıtılmasını ve yağmurlu havaları fırsat bilen denetimsiz firmaların, bütün kirli atığı, zehiri suya akıttıklarını vurgulayan Akan, bu zehirli suyu içen hayvanların anında öldüğünü kaydederek, “Suyun içinde hiçbir canlı yaşamıyor. AFAD buraya gelerek tüm alanı boşalttı. Burada şuan can riskimiz var, acillik olabilir bu havayı soluyanlar. Konunun takipçisiyiz. İYİ Parti olarak bunu Türkiye’nin gündemine taşıyacağız.”diye konuştu.

“Ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar”

Karaali Köyü’nde çiftçilik yapan Suat Kabak, akşam saatlerinde köyde ağır bir kokunun yaşandığını ve kanala zehirli atıkların bırakıldığını belirterek “Akşam fabrikada 8 kişi zehirlendi, ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar. Bağlarımızı sulamak zorundayız, bu su hem ürünleri kurutuyor, hem topraklarımızı zehirliyor. Yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz.” dedi.

Sekiz işçi zehirlendi, fabrikada üretim durdu  

İşçilerin zehirli gazdan zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı Başoğlu Kablo ve Profil San. Tic. A.Ş. Fabrikasının Müdürü Bülent Ozan ise, sabah 05:30’da AFAD ekiplerinin yaptığı gaz ölçümlerinin yasal limitlerin üzerinde, hidrojen sülfür gazıyla karşılaşıldığını belirterek, şunları ifade etti:

Exit mobile version