A3 Haber

Soylu istedi, RTÜK uyguladı: Sedat Peker’in iddialarını haberleştiren iki kanala para cezası kesildi!

Soylu istedi, RTÜK uyguladı: Sedat Peker’in iddialarını haberleştiren iki kanala para cezası kesildi!

Soylu istedi, RTÜK uyguladı: Sedat Peker’in iddialarını haberleştiren iki kanala para cezası kesildi!
Haziran 29
15:25 2022

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla hakkında kırmızı bülten çıkarılan Sedat Peker’in iddialarını haberleştiren yayınları RTÜK’ü şikayet etmesi sonucu iki kanala ceza verildi.

RTÜK, Sedat Peker’in iddialarını haberleştirdiği için Halk TV ve KRT’ye para cezası kesti.

Halk TV ve KRT’ye yüzde 3 para cezası kesilirken gerekçe olarak Bakan Soylu’nun “eleştirinin ötesinde küçük düşürülmesi” gösterildi.

RTÜK üyesi Taşçı: Peker’in iddialarının araştırılmaması eleştiriliyor

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “Sedat Peker’in açıklamalarının tartışılmasından rahatsız olan Süleyman Soylu’nun şikayeti üzerine RTÜK rapor düzenledi; Halk TV ve KRT’ye %3 para cezası kesildi. Oysa cezalandırılan yayınlarda Peker’in iddialarının araştırılmaması, soruşturulmaması eleştiriliyor” diye yazdı.

RTÜK üyesi Okan Konuralp de verilen cezalarla ilgili sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatlarının şikâyetlerini dikkate alan RTÜK, HALK TV ve KRT’ye para cezası verdi. HALK TV, Jandarma Genel Komutanlığı’nın ‘Van Başkale’ şikâyetine istinaden de ikinci bir para cezasının muhatabı oldu. RTÜK, E. Kongar ve M. Yanardağ’ın İstanbul Bahçeşehir’de 6 kadının maruz kaldığı erkek şiddetine ilişkin yorumları nedeniyle, TELE1’i de cezalandırdı. Üç kanal için verilen dört ayrı para cezası kararı oy çokluğuyla alındı; kararlara Sayın Taşçı’yla birlikte karşı oy kullandık.”

RTÜK’ün ceza gerekçesi Bakan Soylu’nun kişilik haklarına saldırı

Haftalık olağan toplantısını yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu izleme raporlarını masaya yatırdı. RTÜK’ün masasındaki ilk dosyalar Halk TV’ye aitti. “Kadraj” adlı programda “Van Başkale’de Tartışmalı Görüntü” başlığıyla ekrana getirilen habere ilişkin yayın konukları Emekli Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk ve Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş’ın Jandarma teşkilatı hakkında söylemleri nedeniyle kanala yaptırım uygulandı. Söz konusu yayında kişi ya da kuruluşlar hakkında eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadelere yer verildiği gerekçesiyle üst sınırdan para cezası verildi.

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un konuk olarak katıldığı “Mesele” isimli programda da eleştiri sınırlarının ötesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kişilik haklarına saldırıldığı ifade edildi.

KRT’de ise “Olağan İşler” adlı programda yine İçişleri Bakanı Soylu’ya hakaret edildiği belirtildi. Bu nedenle KRT’ye de üst sınırdan para cezası verildi. TGRT’ye de yayın yasağına uymadığı gerekçesiyle idari yaptırım uygulandı. Merdan Yanardağ’ın moderatörlüğünü yaptığı Tele 1’in “18 Dakika” programını da görüşen Üst Kurul, hükümetin insanların yaşam haklarını engellediği iddialarını yayın ilkelerinin ihlali olarak değerlendirdi.

Radiosputnik’e de idari para cezası verildi. “Ali Çağatay’la Seyir Hali” isimli programda sunucu Ali Çağatay’ın bir alkollü içki türü ve markasını belirterek alkol kullanımını özendirici nitelikte yaptığı gerekçe gösterildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER