A3 Haber

Covid-19 vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlar “Yeni pik çok yakın” diyor

Covid-19 vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlar “Yeni pik çok yakın” diyor

Covid-19 vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlar “Yeni pik çok yakın” diyor
Temmuz 01
14:46 2022

Prof. Esin Davutoğlu Şenol, vakaların bayram ve hac ziyaretleriyle artabileceği uyarısı yaptı. Şenol, önlem alınması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarının arttığını belirterek “Günlük vaka sayısı 3 bini geçti. Daha önce günlük sayı binin altına düşmüştü. Şimdi 4 bine doğru gidiyor” dedi.

13-19 Haziran haftasında 10 bin 954 olan vaka sayısı 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635’e çıktı.

Evrensel’e konuşan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Esin Davutoğlu Şenol, “müsterih olun” telkini yerine verilerin analizi yapılarak o verilerle alınması gereken önlemlerin planlanması gerektiğine işaret etti. Ancak şu anda Türkiye’de veri tespiti ve salgın analizi yapacak bir planlama olmadığını belirten Şenol “Ayrıca aşılamamız durmuş durumda. Aşıların olanlar için de aşılamanın etkisi geçiyor. Rusya’da, Almanya’da Kovid-19 nedeniyle ölümler yüksek seyrediyor. ABD’de vakaların yüzde 60’ı çocuk” dedi.

Yeni varyant bağışıklıktan kaçıyor

“Nereden bakarsanız bakın hem Türkiye’de hem de dünyada bir vaka artışı var” ifadelerini kullanan Şenol, Türkiye’de test sayısı düşse de kendi hastanelerinde yapılan testlerin yüzde 11’inin pozitif çıktığını belirterek “Maalesef vaka artışına neden olan Omikron’un BA5 varyantı bağışıklıktan da kaçıyor. Dolayısıyla biz bunun önümüzdeki haftalarda bayram ve hac ziyaretleriyle daha da artacağını ve Temmuz’un üçüncü haftasında yeni bir pik daha yaşayabileceğimizi ön görüyoruz” dedi.

Aşılama ve maske vurgusu

Şenol, artan vakalara karşı alınması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı:

  • “Aşıların üç ve dördüncü dozları tamamlanmalı. 5-11 yaş grubu aşılanmalı. Toplu taşıma, kapalı ve kalabalık mekanlarda maske takılmalı. Ama hem piyasada yeterli maske yok hem de insanlar yoksulluk nedeniyle bir maskeyi günlerce takmak zorunda kalıyor. Ben bunu başkentteki hastanemde görüyorum, daha yoksul bölgelerde durum nedir siz düşünün.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER