A3 Haber

HDP’nin yarınki beşinci olağan kongresine üç parti davetli değil: İktidara ve muhalefete mesaj verilecek

HDP’nin yarınki beşinci olağan kongresine üç parti davetli değil: İktidara ve muhalefete mesaj verilecek

HDP’nin yarınki beşinci olağan kongresine üç parti davetli değil: İktidara ve muhalefete mesaj verilecek
Temmuz 02
14:34 2022

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yarın yapılacak beşinci olağan kongresinde hem iktidara hem de muhalefete mesajlar verilecek. Kongreye AKP, MHP ve İYİ Parti’nin davet edilmediği kaydedildi.

HDP’nin beşinci Olağan Kongresi yarın Ankara Spor Salonu’nda toplanacak. “Çözüm biziz, sözümüz var” sloganı ile düzenlenen kongrede, “Mutabakat Komisyonu”nda alınan karar doğrultusunda eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yeniden aynı göreve seçilmeleri bekleniyor.

Kongrede, PM üyeliklerinin de önemli bir bölümünün değişeceği ifade ediliyor. Aydın, yazar, sanatçı, siyasetçilerden oluşan bir Danışma Kurulu da kongrede oluşturulacak.

Üç partiye davet yok

Kongreye, HDP’nin bileşeni partiler HDK, DTK ile yine HDP öncülüğüne kurulan yedili ittifak üyelerinin temsilcilerinin yanı sıra CHP, DEVA, Gelecek, Saadet, Tek Parti, Sol Parti, TKP, “Kürdistan ittifak partileri”nin temsilcileri davet edildi. AKP ve MHP’nin yanı sıra İYİ Parti de kongreye davet edilmedi.

Yaklaşık 50 bin kişinin katılması planlanan kongreye, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişi ve sivil toplum örgütü davet edildi.

Kongreye ilişkin BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın sorularını yanıtlayan HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, beşinci Olağan Kongre’den hem seçim öncesi hem de seçim sonrasına dönük önemli mesajlar çıkacağını söyleyerek, HDP’nin seçimlerde anahtar rolüne vurgu yaptı: “Hem iktidara hem de muhalefete mesajlarımızı vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle ilgili mesajlarımızı vereceğiz. Kongrenin zaten temel mesajı olan ‘çözüm biziz‘ lafı, hem seçimler öncesi hem de sonrasına dönük mesaj. Yeni Türkiye’nin inşasında demokratik bir Türkiye’nin inşasında kendi rolümüzü bir kez daha tarif edeceğiz.”

Kongre kararı haline getirilecek

HDP’nin en çok katılımlı kongrelerinden birisini yapacağına işaret eden Oluç, partinin politik tutumunun kongre kararı haline dönüşeceğini belirtti:

  • Kongreden politik mesajlar çıkacak ve kongre kararı haline gelecek. Ana kararlardan bir tanesi, ‘demokrasi ittifakı’ kararıdır. Demokrasi ittifakı kararı hem bugüne ait seçim öncesi hem sonrası nasıl bir hedefe sahip olduğumuzu içeren bir karar.
  • İkincisi demokratik cumhuriyet kararı. Cumhuriyet, 100’üncü yılını tamamlıyor. Bizim temel eleştirimiz, cumhuriyetin demokratik cumhuriyete evrilmemiş olması. Bunun da sonuçlarını yaşıyoruz. İkinci yüzyıla girerken, demokratik bir cumhuriyetin nasıl şekillenmesi gerektiğini anlatacağız.
  • Ayrıca, cezaevleri ile ilgili büyük sorunlar yaşanıyor. Bu konulara vurgu yapılacak. Ayrıca ekonomi, ekoloji, kadın konferansından gelen karalar var. Bu konularda da güçlü mesajlar verilecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER