A3 Haber

Halil Falyalı cinayeti iddianamesi tamamlandı

Halil Falyalı cinayeti iddianamesi tamamlandı

Halil Falyalı cinayeti iddianamesi tamamlandı
Temmuz 04
16:55 2022

Kuzey Kıbrıs’ta silahlı saldırı sonucu Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez kardeşlerin “Tasarlayarak öldürme” ve “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme” suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve 12’şer yıla kadar hapisleri istendi. Diğer dört şüphelinin “Tasarlayarak öldürmeye yardım” ve “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından ise 32 yıl altı aydan 46 yıla kadar hapisleri talep edildi.

“Planlı ve profesyonelce işlendi”

İddianamede Halil Falyalı ve Murat Demirtaş cinayetlerinin son derece organize, planlı ve profesyonel bir şekilde işlendiği aktarıldı. Sanıkların cinayetten aylarca önce Kuzey Kıbrıs’a giderek cinayeti planladıkları kaydedildi. İddianamede cinayetin bizzat tutuklu sanık Mustafa Söylemez ve aynı suçtan Kuzey Kıbrıs’ta tutuklu bulunan Ömer Tunç tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Sanıklar Veysel Sare’nin ise Mustafa Söylemez ve Ömer Tunç’un olay yerine kiralık araç ile götürdüğü, bu aracı yolun daraldığı noktada park halinde bekleterek maktullerin içerisinde bulunduğu aracın geçişini engellediği, maktullerin bulunduğu aracın durmak zorunda kalmasıyla ise saldırının gerçekleştirildiği aktarıldı. Sanık Musa Çiçek’in ise Halil Falyalı’nın içinde bulunduğu aracın güzergahında gözcü olarak beklediği, aracı görür görmez ise sanık Ömer Tunç’u arayarak haber verdiği belirtildi. Cinayet için kullanılan telefon hatlarının ise Girne AVM Parkta bulunan Vodafone telefon şirketine ait bayiden tutuklu sanık Ender Yıldız tarafından satın alınarak sanıklara verildiği kaydedildi. Hatlar alınırken ise tutuklu sanık Abdurrahim Çelik’in kimliğinin kullanıldığı böylelikle sanıkların olay anındaki iletişim üzerinden kendilerine ulaşılmasını güç hale getirmeye çalıştıkları tespit edildi.

Sanık Veysel Sara’yı bulup cinayet organizasyonuna dahil eden, Kıbrıs’a gönderen, sahte sürücü belgesi temin eden, kaçak yollardan Kıbrıs’a gitmesini sağlayan, para veren kişinin ise sanık Cengiz Şener olduğu belirtildi. Sanıklar arasında iş paylaşımının yapıldığının kaydedildiği iddianamede sanıkların Kıbrıs’a gidene kadar talimatı Cengiz Şener’den aldıkları, adaya varınca ise talimatı Mustafa Söylemez’den aldıkları aktarıldı. Sanıkların paralarının bittiği günlerde ise yine Mustafa Söylemez’in para aktardığı kaydedildi.

Cezaevinde olmasa öldürülecekmiş

Sanıklardan Musa Çiçek’in ifadesinde suçun işlendiği tarihten çok daha önce bu eylemi gerçekleştirmeye karar verdiklerini, ilk olarak 2021 Eylül’ünde Mustafa Söylemez ile adaya tekne ile kaçak yoldan geldiklerini ancak Halil Falyalı’nın cezaevinde olması nedeniyle eylemi gerçekleştiremeden İstanbul’a dönüp yeni bir organizasyonun planını yaptıklarının anlaşıldığı kaydedildi.

Beş şüpheli tutuklanmıştı

Cinayet sonrasında soruşturmanın Türkiye ayağında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 9 ve 17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen üç ayrı operasyonda, cinayetle doğrudan ya da dolaylı bağlantılı oldukları ileri sürülen 8 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında Mustafa Söylemez ve ağabeyi Mehmet Faysal Söylemez’in de bulunduğu sekiz şüpheli, gözaltı sürelerinin dolması ve emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’na 22 Şubat 2022’de çıkarılmışlardı. Savcılıkça sorgulanan Mustafa Söylemez ve ağabeyi Mehmet Faysal Söylemez’in de bulunduğu beş şüphelinin tutuklanması, üç şüphelinin de adli kontrolle serbest bırakılmaları istenmişti. İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan şüpheliler Mustafa Söylemez, Faysal Söylemez, Abdurrahim Çelik, Ender Yıldız ve Cengiz Şener tutuklanmıştı. Metin Süs’ün bulunduğu diğer şüpheliler adli kontrolle serbest bırakılmışlardı. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER