A3 Haber

Trabzon’da sarıklı-cübbeli yürüyüş: Prof. Filiz’den “Bu cumhuriyete karşı bir kalkışmadır” yorumu

Trabzon’da sarıklı-cübbeli yürüyüş: Prof. Filiz’den “Bu cumhuriyete karşı bir kalkışmadır” yorumu

Trabzon’da sarıklı-cübbeli yürüyüş: Prof. Filiz’den “Bu cumhuriyete karşı bir kalkışmadır” yorumu
Temmuz 04
09:08 2022

Trabzon’un Of ilçesinde, hafızlığını tamamlayan 254 kişi için düzenlenen icazet töreni öncesi kentte cübbeli ve sarıklı tur atılması tepki çekti. İlahiyatçı Prof. Şahin Filiz, ibadet olmayan hafızlığın, cumhuriyete karşı bir başkaldırı gösterisine dönüştürüldüğünü söyledi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre Mayıs’ta Arnavutköy Taşoluk Yeşil Camisi’nde, İsmailağa cemaatiyle bağlantılı olduğu bilinen Yeşil Cami İlme Hizmet Vakfı’nda hafızlığını tamamlayan 393 kişi için düzenlenen “icazet töreni” öncesi yüzlerce cübbeli ve sarıklı kişi, cami etrafında tekbirle yürüdü. Tepki çeken görüntülerin bir benzeri ise önceki gün Trabzon’un Of ilçesinde kaydedildi.

Of Müftülüğü tarafından Çarşıbaşı Büyük Camisi’nde, hafızlığını tamamlayan 254 kişi için gerçekleştirilen törenden önce şehirde sarıklı cübbeli tur atıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımı eşliğinde Of Belediyesi önünde toplanan kişilerin camiye yürümesi, sosyal medyada tepki çekti. Görüntüler, bazı isimler tarafından ise “Ve bir akıl evvela devrimi devirecek” gibi sözler ile paylaşıldı.

Görüntülere tepki gösteren ilahiyatçı ve felsefeci Prof. Şahin Filiz, törenin görünüşte bir hafızlık icazeti olduğunu, bazılarını hilafet ve şeriat devleti konusunda cesaretlendirecek görüntülerle karşı karşıya kalındığını vurguladı. Hafızlığın bir ibadet olmadığını söyleyen Filiz, “Kuran bugün ezberlenerek korunmaya ihtiyaç duymaz çünkü her yerde vardır. Teknik zorunluluktan ortaya çıkmış bir müessese olarak miadını doldurmuştur. Bu kalkışma nümayişinin (gösteriş) İslamla, Kuran’ın ruhuyla ve hafızlıkla herhangi bir ilişkisi olamaz” dedi.

İbadetin kişi ile yaratıcı arasında olduğunu ve asla bir gösterinin aracı haline getirilemeyeceğini aktaran Prof. Şahin Filiz, “Bu gösterinin de ibadetin boyutlarını aştığını, devlete karşı adeta meydan okumaya; devlete, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine karşı bir gövde gösterisine döndüğünü görüyoruz. Bu, dini kullanarak cumhuriyete karşı bir kalkışmadır” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER