Site icon A3 Haber

“Sonbaharda nüfusun en az üçte birini etkileyecek Covid-19 dalgası bekleniyor”

TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Esin Davutoğlu Şenol, altıncı Covid-19 dalgasının beklenenden erken geldiğini söyleyerek, “Bunun nedeni korunmasız, çok hareketlilik” dedi.

Hazirandan itibaren Covid-19 virüsünün yeniden yükselme eğilimi sürüyor. 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 kişinin testi pozitif çıkmış, 17 kişi de ölmüştü. Bakanlık 13-19 Haziran’daysa 10 bin 954 vaka, 19 ölüm bildirmişti.

Sadece Türkiye değil, İtalya, Almanya, Fransa ve Yunanistan’da da hızlı vaka artışları saptanıyor. 30 Haziran itibariyle son iki haftada vaka artış oranı İtalya’da yüzde 138, Fransa’da yüzde 143, Almanya’da yüzde 65, Yunanistan’da yüzde 135. Türkiye’deki artış yüzde 189.

TTB, maskeye geri dönmeye çağırıyor

Sağlık Bakanlığı ilkbahar itibarıyla Covid-19 önlemlerini kaldırma yoluna gitmişti. 22 Nisan’da toplu taşımada maske zorunluluğu, 5 Mayıs’ta ameliyat/girişim yapılacak hastalarda işlem öncesi PCR zorunluluğu kalktı.

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Türk Tabipler Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Esin Davutoğlu Şenol’un deyimiyle yeni tehdide karşı Sağlık Bakanlığı’nın ‘radarı kapalı’, vakalardaki artışın hangi varyanta bağlı olduğu bile meçhul.

Bizzat salgını yöneten bakanlığın “Bitti” demesi toplumun risk algısını azalttı. Düğünler, bayramlar, diploma törenleri, kutlamalar, toplu tatiller gibi salgını yayabilecek tüm etkinlikler bireysel önlemlerden de azade devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vakalardaki hareketlenmeye rağmen “Müsterih olun” dese de birçok meslektaşı Koca ile hemfikir değil. Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 vaka sayısında artış üzerine, çocukları kapsayacak şekilde aşıların başlatılması, kapalı ortamda maskeye geri dönmeye ve verileri günlük paylaşmaya çağırdı.

Diken’den Mesude Erşan’a konuşan Şenol, şu ifadeleri kullandı:

“Altıncı dalga yaşanıyor”

Türkiye’nin altıncı dalgayı yaşadığını belirten Şenol, çocuklar ve gençlerden sonra, hastalıktan korumaya alınan risk grubundakilerin de hastalanmaya başladığını söyledi.

Dalganın beklenenden erken geldiğini söyleyen Şenol, şöyle devam etti:

Sonbaharda daha büyük dalga geliyor

Bilim dünyasının süreci yavaşlatma çabasının nedenlerinden biri yeni varyanta karşı aşı içeriğinin güncellenebilmesi için zaman tanımak. Nitekim Omicron BA.1 ve BA.2’ye karşı bu hazırlıklar yapılabildi ve yeni aşılara hazırlandı. Hemen peşinden BA.4 ve BA.5 alt varyantları geldi.

Aslında bilim dünyası yeni varyantların gelişme sürecini yavaşlatmak için uyarıyor. Bunun için önerdikleri uygulanması zor önlemler değil. Seyahatlerin kısıtlanması, toplu taşımada, kapalı alanlarda iyi koruyan maskelerin takılma zorunluluğunun sürmesi, etkili aşılarla aşılanmanın artırılması ve tekrar dozların vurulması virüsün kontrolünü çok büyük oranda sağlayabilirdi.

Şenol’un görüşü şöyle:

Profesör Şenol, yeni varyantlardan korunmak için şunları önerdi:

Exit mobile version