A3 Haber

Kuyumculardan “reşat altını” yorumu: Atatürk portresinden dolayı cumhuriyet altını almayanlar için yeniden basıldı

Kuyumculardan “reşat altını” yorumu: Atatürk portresinden dolayı cumhuriyet altını almayanlar için yeniden basıldı

Kuyumculardan “reşat altını” yorumu: Atatürk portresinden dolayı cumhuriyet altını almayanlar için yeniden basıldı
Temmuz 09
09:17 2022

104 yıl sonra Reşat Altını yeniden basıldı. Darphane ve Damga Matbaası, Osmanlı’dan kalma Reşat Altını basarak piyasaya sürdü. Bu hamlenin Cumhuriyet Altını’nın piyasadaki hakimiyetini kırmak için yapıldığı iddia edildi.

Darphane ve Damga Matbaası, 1909-1918 yıllarında Osmanlı döneminden kalma tarihi Reşat Altını’nın taklidini 104 yıl sonra yeniden bastı. Bu girişimin arka planında Atatürk portreli Cumhuriyet Altınlarının piyasadaki hakimiyetini kırmak olduğu iddia edildi.

Cumhuriyet Altınlarına karşı “Osmanlı” alternatifi yaratmak için Reşat Altını’nın taklidinin basıldığını savunan kuyumcular, bu yolla üzerinde Atatürk olmayan altınların belirli bir kesime sunulacağını söylediler. Kuyumcular, Reşat Altını’nın taklidinin piyasada bol miktarda dolaştığını, yeni kararla devletin de bir anlamda taklitçi konumuna düşürüldüğünü ifade ettiler. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Osmanlı Padişahı Sultan Reşat’ın tahta çıkışını simgeleyen Reşat Altını, halktan gelen talep üzerine 22 ayar olarak 5 farklı gramajda basmaya başladıklarını bildirdi.

“Helal altın”

Kuyumcular, kararı Sözcü’den Erdoğan Süzer’e şöyle değerlendirdi:

  • “Ülkemizde öyle bir kesim var ki isminden ve üzerindeki Atatürk portresinden dolayı Cumhuriyet Altını almak istemiyor. Hatta kuyumculuk sektörüyle ilgili bir toplantıda, eski bir bakan, Atatürk portreli Cumhuriyet Altını için herkesin içinde ‘kelle’ deme cüretini bile gösterdi. Cumhuriyet Altını’na soğuk bakan bu kesime şimdi Reşat Altını sunulacak. O kesim için bir anlamda ‘helal altın’ piyasaya sürülmüş olacak.”

Reşat Altını antika bir altın para türü iken Cumhuriyet Altını günümüzde basımı devam eden bir yatırım aracı.

Cumhuriyet ve Reşat altını

Reşat Altını, 1909-1918 tarihleri arasında tahtta kalan Osmanlı padişahı Sultan 5’inci Mehmet Reşat döneminde basılmış altın paradır. Ön yüzünde Sultan 5’inci Reşat’ın tuğrası bulunan Reşat Altını’nın arka yüzünde ise İstanbul’da basıldığını belirten “Azze nasruhu duribe fi Konstantiniyye” yazısı ve Mehmet Reşat’ın tahta çıktığı Rumi 1327 tarihi yer alır. Reşat Altını, Sultan 5’inci Reşat döneminden sonra hiç basılmamıştır. Bir diğer adı Ata Altın olan Cumhuriyet Altını ise TC Darphanesi’nce basılan bir altın para türüdür. Bir yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti” ile kuruluş yılı olan 1923 yazarken diğer yüzünde “Hâkimiyet Milletindir”, “Ankara” yazıları ve ortasında Atatürk portresi bulunur.

“Cumhuriyet”e rakip olmaz

Kuyumcular, piyasada farklı ayarlarda çok sayıda taklit Reşat Altını bulunduğunu, devletin taklit altınla yeterince mücadele edememesi nedeniyle kendi içinde bir piyasasının bile oluştuğunu söylediler. Taklidi önleyemeyen devletin sonunda kendisinin taklit altın bastığını ifade eden kuyumcular, Reşat Altını’nın Cumhuriyet Altınlarına rakip olamayacağını, simgesel düzeyde kalacağını ifade ettiler.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER