A3 Haber

Prof. Tufan Tükek: Bayramdan sonra vaka sayılarının çok artmasını bekliyoruz

Prof. Tufan Tükek: Bayramdan sonra vaka sayılarının çok artmasını bekliyoruz

Prof. Tufan Tükek: Bayramdan sonra vaka sayılarının çok artmasını bekliyoruz
Temmuz 09
13:33 2022

Vaka sayılarının iki haftada beş kat artmasının ardından uzmanlardan “bayramda teyakkuz şart” uyarıları geldi. Prof. Tufan Tükek, “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki vakalar Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra vaka sayılarının çok artmasını bekliyoruz” dedi.

Koronavirüs önlemlerinİN kaldırılmasıyla toplumda “salgın bitti” algısı oluştu. Ancak kısıtlı test politikasına karşın vaka sayıları yaz ortasında patlama yaptı. Bakanlık verilerine göre Türkiye’de geçen hafta 57 bin vaka tespit edildi. Bir haftalık vaka artışı yüzde 114 olurken, aylık yükseliş ise yüzde 800’ü aştı. Vakalar son iki haftada ise tam beş kat arttı. Ortaya çıkan tablonun ardından bayramda ve tatillerde yaşanacak hareketliliğe işaret eden uzmanlardan uyarılar art arda geldi.

Karar’da yer alan habere göre, Bilim Kurulu üyesi Prof. Alper Şener “Büyüklerle bayramlaşıyorsak iki taraf da maske takmalı” çağrısını yaptı. Omicron BA.4 ve BA.5’in bugüne kadar en hızlı yayılan varyant olduğunu vurgulayan Türk Toraks Derneği, kapalı alanda maske takılması ile yaygın test yapılmasını önerdi.

Prof. Necmi İlhan da “Bayramın etkisinin ne kadar olduğunu bayramdan sonraki hafta sonunda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bayram ziyaretinden çıkan covid olmasın”

Vaka sayılarının iki haftada beş kat artmasının ardından uzmanlardan ‘bayramda teyakkuz şart’ uyarıları geldi. Prof. Alper Şener “Büyüklerle bayramlaşırken iki taraf da maske takmalı” dedi. Prof. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki vakalar Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra vaka sayıları artacak” diye konuştu. Prof. Necmi İlhan ise “Bayramın etkisinin ne kadar olduğunu bayramdan sonraki hafta sonunda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bayramlaşırken maske takılmalı”

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Alper Şener, “İki hafta arasındaki tırmanış, bayram sonrasında da devam ederse bunun hastaneye ve yoğun bakıma yatıştaki yansımasını göreceğiz. Hasta sayısı ve yoğun bakıma yatışta artış olabilir” dedi.

Prof. Şener, özellikle Kurban Bayramı’nda 65 yaş üstü vatandaşlar için daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, şu tavsiyede bulundu:

  • “65 yaş üstü vatandaşlarla maskesiz bayramlaşmak çok akılcı değil. Hafif klima çarpması, hafif solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile dolaşıp bazıları test vermeye dahi gitmeyen gizli hasta havuzumuz var. Gizli hasta havuzundan biraz sakınmak gerekiyor. Çünkü gizli hasta havuzu zaman içinde aleni hasta havuzu ve açık hasta havuzu şeklinde karşımıza çıkacaktır. Bayramlaşırken açık alanlar tercih edilmeli. Kapalı alanlarda kısa süreli kalınmalı. Mesafeye dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda geçirilen süre 10 dakikayı geçmemeli. Hele büyüklerle bayramlaşıyorsak mutlaka iki tarafın da maske takmasını öneriyorum.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER