A3 Haber

“Şehir hastanesi” kıyımı: Ankara’da şehir hastanesi “kazansın” diye beş hastane daha kapatılıyor!

“Şehir hastanesi” kıyımı: Ankara’da şehir hastanesi “kazansın” diye beş hastane daha kapatılıyor!

“Şehir hastanesi” kıyımı: Ankara’da şehir hastanesi “kazansın” diye beş hastane daha kapatılıyor!
Temmuz 10
09:58 2022

Şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek kentlerin en merkezi yerlerindeki köklü hastaneler kapatılmaya devam ediyor. Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla Ankara’da beş kamu hastanesi kapanacak. Projenin başlangıcında sağlık hizmeti sonlandırılanlarla birlikte sayı sekiz yükselecek.

Birçok şehirde inşa edilen şehir hastanelerinin işletmesini özel şirketler yapıyor. Sağlık Bakanlığı’nın kiracı konumunda olduğu şehir hastaneleri için 2022 yılında 4 şirkete yapılacak 33 milyar 769 milyon liralık toplam ödemeyle bir kez daha eleştirilere neden olmuştu.

Projesi devam eden Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla Başkent’te beş kamu hastanesinin daha kapanacağı belirtildi. Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ulucanlar Göz Hastanesi’nin ikinci şehir hastanesinin açılmasıyla kapanacağı kaydediliyor.

Projenin başlangıcında sağlık hizmeti sonlandırılan ve birleştirilen hastanelerle birlikte kapanan hastane sayısı ise 8’e yükselecek.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Bölge hastanelerinin kapatılmasının en fazla yoksul kesimi etkilediğine dikkat çekti.

Şu ana kadar Türkiye genelinde 13 tane şehir hastanesi bulunduğunu söyleyen Yalçınkaya, “Bizim kamu-özel ortaklığı yöntemiyle yapılan 13 şehir hastanesi var. 5 tanesi de önümüzdeki yıllar itibariyle hizmete girecek. Yani şehir hastaneleri toplamda 18’i bulacak. Ankara’daki ikinci şehir hastanesi olacak Etlik Şehir Hastanesi. İki yıl önce Ankara Bilkent Şehir Hastanesi hizmete açılmıştı. Şimdi açıkçası, biz Ankara için sağlık hizmetlerinin son çivisi olarak değerlendiriyoruz Etlik Şehir Hastanesi’ni. Ciddi anlamda kaos yaratacak” dedi.

“Kapanacak hastaneler yoksul halkın sağlık hizmetine erişimini sağlıyor”

Kapanacak hastanelerin yoksul kesimlerin sağlık hakkına erişimi için önemine vurgu yapan Kubilay Yalçınkaya, şunları söyledi: “Gerek şehrin dışında olması nedeniyle gerekse açılması esnasında kapatılan kamu hastaneleriyle beraber pandemide bu sorun daha da görünür oldu. Biz o yüzden sağlık meslek örgütleri özellikle şehir hastanesinin açılması sürecinde mevcut kamu hastanelerinin kapatılmaması, Etlik Şehir Hastanesi’nin de açılmaması kapsamında mücadele veriyoruz. Bunu şu anlamda veriyoruz, Etlik Şehir Hastanesi ile kapanması planlanan Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi gerçekten yoksul halkın yaşadığı bölgede yayılmış hastaneler ve yoksul halkın ulaşılabilir sağlık hizmetine erişimini sağlıyor bu hastaneler. Şehrin çeşitli noktalarına yayılmış bu hastaneleri kapatıp şehrin bir noktasında, ulaşımı sıkıntılı olan bir noktasına şehir hastanelerinde hastaları toplamak, vatandaşları buraya yönlendirmek gerçekten halkımızın sağlık hizmetlerine erişimini engelleyecek.”

Kapanacak beş hastanenin toplam yatak sayısı 2 bin 200 civarında

Yalçınkaya, kapanacak beş hastanenin toplam yatak sayısının 2 bin 200 civarında olduğunu kaydederek, “Hemen hemen ilimizdeki kamu hastaneleri içerisindeki yataklarına oranı yüzde 20’ye tekabül ediyor. İlimizde yaklaşık ayaktan başvuruların yüzde 27’sini karşılıyor bu beş hastane. Hem eğitim misyonu olan bu hastaneler hem de hizmet anlamında bu kadar yükü çeken hastaneler, kapatıp bu hastanelerin başka bir merkeze toplanması ciddi anlamda kamu zararı olarak düşünüyoruz. Şehir hastaneleri, sağlığa ayrılan bütçeleri hortumluyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER