A3 Haber

NASA merakla beklenen fotoğrafı paylaştı: Evrenin en derin ve net görüntüsü…

NASA merakla beklenen fotoğrafı paylaştı: Evrenin en derin ve net görüntüsü…

NASA merakla beklenen fotoğrafı paylaştı: Evrenin en derin ve net görüntüsü…
Temmuz 12
09:56 2022

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu’ndan evrenin şimdiye kadar yakalanmış en derin görüntüsünü paylaştı. Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre ötede görüntü toplayan teleskop, uzayın gizemlerine kapı açıyor.

Uzay hakkında bilinenleri yeniden yazmak üzere 25 Aralık’ta fırlatılan gelmiş geçmiş en güçlü teleskop James Webb, aylar süren bekleyişin ardından heyecan verici ilk fotoğrafları göndermeye başladı. Teleskop, uzaydaki yerini aldıktan sonra uzun süren bir ince ayar sürecine girmişti. Bu sürecin başarılı olmasıyla ilk fotoğraflar da bilim insanlarına ulaşmıştı.

“SMACS 0723” adı verilen evrenin bu bölümünde çok sayıda galaksi ışıl ışıl parlarken görülüyor. Hepsinin ortak özelliği, en eski galaksilerden olmaları. Görüntüyü tüm dünyayla paylaşan ABD Başkanı Joe Biden görüntü için “tarihi” dedi.

“SMACS 0723” birden çok galaksinin toplandığı, Volans takımyıldızını gösteren bir alan.

Bu galaksiler Dünya’ya çok da uzak değil aslında, sadece 4,6 milyar ışık yılı uzakta. Bu birçok galaksinin bir araya geldiği yerde, aslında çok çok daha uzakta olan cisimlerin ışıkları da büyütülmüş şekilde görülebiliyor. Bu da bilim insanlarını heyecanlandırıyor.

“13,5 milyar yıl kadar geriye gidebiliyor”

Fotoğraf evrene dair bugüne kadar çekilmiş en derin fotoğraf.

NASA’dan Bill Nelson “Aslında çok daha geriye gidiyoruz çünkü bu daha sadece ilk fotoğraf. 13,5 milyar yıl kadar geriye gidebiliyor. Evren’in 13,8 milyar yaşında olduğunu bildiğimize göre; bu fotoğraflar sizi neredeyse her şeyin başlangıcına götürüyor” dedi.

James Webb Uzay Teleskobu hangi amaçla gönderildi?

Webb teleskobu 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatıldı. Maliyeti, 10 milyar dolar. Webb’in iki temel amacı var: İlki, 13,5 milyar yıl önce Evren’in bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çekmek. İkincisi,  dünyaya çok uzak mesafedeki gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığını anlamak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER