A3 Haber

Datça’da orman yangını büyüdü: Alevler yerleşim yerlerine yaklaştı, kente girişlere izin verilmiyor

Datça’da orman yangını büyüdü: Alevler yerleşim yerlerine yaklaştı, kente girişlere izin verilmiyor

Datça’da orman yangını büyüdü: Alevler yerleşim yerlerine yaklaştı, kente girişlere izin verilmiyor
Temmuz 13
19:55 2022

Datça Mesudiye Mahallesi’nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, kuzeyden esen kuvvetli rüzgarın da etkisiyle deniz yönünde ilerlerken, Datça-Hayıtbükü sahil yoluna ulaştı. Yol trafiğe kapatıldı. Yangında gören dört evde kalan toplam 15 kişi tahliye edildi. Datça Belediye Başkanı Uçar, “Yangın çok tehlikeli bir bölgeye sıçramış durumda, yangının boyutu biraz daha büyüyebilir” dedi.

Muğla’nın Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle yayılan alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor. Alevler, kuzeyden esen kuvvetli rüzgarın da etkisiyle deniz yönünde ilerlerken Datça-Hayıtbükü sahil yoluna ulaştı. Yol trafiğe kapatıldı.

Yol kenarlarındaki ağaçlar, alevlerin yayılmasını önlemek amacıyla iş makineleriyle devrilip, kaldırılarak, emniyet şeridi oluşturuluyor. Karadan müdahaleler, alevlerin yolun her iki tarafına da sıçraması nedeniyle güçlükle yapılabiliyor. Alevlerin aynı hızla devam etmesi durumunda Avlana bölgesi ve Hayıtbükü Koyu’na kadar ilerleyebileceği üzerinde durulduğu bildirildi.

Aksaz Deniz Üst Komutanlığı’ndan söndürme çalışmalarına destek

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter’den yaptığı yazılı açıklamada, Muğla Valiliği’nin talebi üzerine Datça’daki orman yangınına destek olarak personelin yanı sıra arazöz, dozer ve su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçlarının görevlendirildiği bildirildi.

Dört evde kısmi hasar meydana geldi, 15 kişi tahliye edildi

Muğla’nın Datça ilçesinde çıkan orman yangında kuvvetli rüzgarın etkisiyle alevler Hayıtbükü Koyu’na yaklaştı. Rüzgarın şiddeti ile alevler sahildeki evlere 200 metre kala paralel olarak ilerlemeye başladı. Hayıtbükü’nde tek katlı müstakil taş evin çatısına sıçrayan alevlere köylüler, tankerlerle getirdikleri su ve hortumlarla müdahalede bulundu. Alevler evi tamamen sarmadan söndürüldü. Ayrıca, Döşemealtı mevkisindeki inşaat halindeki bir bina ile Hayıtbükü Koyu yakınlarındaki dört ev yangında kısmen zarar gördü. Bu evlerde kalan toplam 15 kişi alevler ulaşmadan kısa bir süre önce tahliye edildi.

Datça’ya dönüşlere izin verilmiyor

Hayıtbükü ve Palamütbükü’ndeki koylara günübirlik için gelen tatilcilerin Datça’ya dönüşlerine alevlerin bölgeyi tehdit etmesi nedeniyle izin verilmiyor. Karayolu, güvenli hale getirilinceye kadar geçişlere kapatıldı.

Muğla Valiliği’nden açıklama

Muğla Valiliği’nden yapılan açıklama henüz belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangınının şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüdüğü belirtilerek, “Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir. Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Orman Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen yangına müdahale çalışmalarına, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın personel ve TOMA’larla, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesi’nin itfaiye araçları ve tankerlerle destek verdiği bildirildi.

Datça Belediye Başkanı Uçar: Yangın tehlikeli bölgelere sıçradı

Haber Global’e konuşan Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar yaptığı açıklamada, “Şu anda bütün araziler, ormanlık araziler her tarafa, rüzgarın etkisiyle hızlı bir sıçrama yapıyor. Uçak olsun, helikopter olsun nereye müdahale edecekleri konusunda inanın karar veremiyorlar. Çok tehlikeli bir bölgeye sıçramış durumda, yangının boyutu biraz daha büyüyebilir” diye konuştu.

Yerleşim birimleri açısında durumu açıklayan Uçar, “Yerleşim alanlarında birkaç ev yandı. Çok maddi zararımız yok. Yangın şu an kontrol altına alınamıyor, bütün arazilerde yangın var. Zor bir süreçteyiz. İnsan gücünün yapacağı hiçbir şey yok. Şu anda oralara gitmek, insanları yangının üzerine göndermek çok doğru değil. Yangın hızlı bir şekilde ilerliyor. Havadan müdahale devam ediyor ama dediğim gibi yangın çok dağınık olunca, müdahale etmek çok zor” dedi.

Bakan Yanık: 500 bin TL kaynak gönderildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 500.000 TL kaynak gönderiyoruz” dedi.

“Gece görüşlü helikopterler ilk kez burada denenecek”

Muğla’nın Datça ilçesinde, bugün öğle saatlerinde çıkan orman yangını devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bölgeye gelerek, incelemelerde bulundu. Yetkililerden söndürme çalışmaları hakkında bilgi alan Kirişci, gece görüş sistemine sahip yangın söndürme helikopterinin, Datça’da ilk kez kullanılacağını söyledi. Yangından en fazla etkilenen Hayitbükü koyuna gelen ve burada işletme sahipleri ile görüşen Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

  • “Gece kullanılabilen helikopterler ilk kez burada denenecek. Bakalım nasıl sonuç alacağız. Yangın söndürme çalışmaları teknik bir iş. ‘Arkadaşlar burada şöyle bir şey var, nasıl yapalım’ diye soruyorum. Çünkü bu, teknik çalışma gerektiren bir iş. Teknolojimiz, bu konularda en üst düzeyde. Kullandığımız yapay zeka yazılımımız, donanımlarımız üst düzey. Biz, Marmaris’te daha beterini gördüğümüz için, burada çok şükür daha erken kontrol altına alınacaktır. Rahat olun” diye konuştu. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER