A3 Haber

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 387 bin!

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 387 bin!

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 387 bin!
Temmuz 13
13:41 2022

DİSK-AR raporuna göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 837 bin olarak açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs dönemine ilişkin işsizlik oranlarını açıkladı. Buna göre işsizlik ocak ayında yüzde 10,9 olurken, işsiz sayısı 3 milyon 785 bin kişi oldu. TÜİK’in açıklamasının ardından DİSK-AR, “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu”nu yayımladı.

Buna göre, geniş tanımlı işsiz pandemi öncesine göre 2 milyon arttı.

Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 22,4 olurken, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29 oldu.

DİSK-AR’ın açıklamasında, “TÜİK’in âtıl işgücü oranından hareketle yaptığımız hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Mayıs 2022’de 8 milyon 837 bin olarak gerçekleşti” denildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

İşsizlikle mücadele önerileri

  • “Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması” ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
  • Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır.
  • İş Yasasının 25/II. Maddesi yeniden düzenlenmeli ve keyfi işten çıkarmalar sona ermelidir.
  • İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları ve ödenek miktarı iyileştirilmelidir.
  • İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımına son verilmelidir. Fon’dan işverenlere dönük teşvik ve destekler sona erdirilmelidir.
  • İstihdam artışlarında kamunun payı dikkate değerdir. Kamu istihdamının artırılması, kamuda eğreti ve güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlanması yaşamsal önemdedir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
  • İşbaşında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir.
  • Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır.
  • Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

İlgili haberler:

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER