A3 Haber

Bakan Akar’dan “Tahıl krizi zirvesi”ne ilişkin açıklama: İstanbul’da koordinasyon merkezi oluşturulacak

Bakan Akar’dan “Tahıl krizi zirvesi”ne ilişkin açıklama: İstanbul’da koordinasyon merkezi oluşturulacak

Bakan Akar’dan “Tahıl krizi zirvesi”ne ilişkin açıklama: İstanbul’da koordinasyon merkezi oluşturulacak
Temmuz 13
16:42 2022

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile BM heyeti arasındaki toplantı sona erdi.<İstanbul’daki dörtlü toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındı” dedi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada “Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi” denildi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimi sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi ülkeden çıkış yapamadı.

Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizinin zirveye ulaşması sonrasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in de (BM) katılımıyla taraflar, sorunun çözümü İstanbul’da bir araya geldi.

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin İstanbul’daki toplantısı 1.5 saat sürdü.

Milli Savunma Bakanlığından kritik zirve hakkında yapılan açıklamada “Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi.” ifadelerine yer verildi.

Bakar Akar’dan açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Akar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “gıda krizi”nin çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtti.

Bakan Hulusi Akar, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındı. Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetleri yeniden Türkiye’de toplanacak, toplantıda hem bütün detaylar gözden geçirilecek hem yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak. Dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan açıklama

Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İstanbul’da tahıl koridoru görüşmelerinin yapılacağı duyurarak, “Türk ve Rus heyetlerinin öncülüğündeki görüşmelerde BM ve Ukrayna temsilcileri de olacak.” açıklamasında bulunmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER